Zbog zloupotrebe mreže
33

Prva godišnjica od kako je Musk kupio Twitter, X pozvao korisnike da ga ne koriste 24 sata

L. S.
Shutterstock
Shutterstock
Ovog petka, 27. oktobra, navršava se prva godišnjica od kako je američki milijarder Elon Musk preuzeo kompaniju X (bivši Twitter). Kako bi osudili zloupotrebe mreže, kolektiv poziva korisnike ove društvene mreže da je ne koriste 24 sata.

"Ptica je slobodna“, Elon Musk je objavio 27. oktobra 2022. godine, kako bi formalizovao svoje preuzimanje Tvitera, kasnije preimenovanog u X.

Od kada je Musk preuzeo vlasništvo otpustio je više od polovine osoblja kompanije i promijenio ime, te je bio upleten u niz kontroverzi oko moderiranja sadržaja, njegovog uvjerenja u apsolutnu slobodu govora i vraćanja naloga koji su bili zabranjeni zbog kršenja.

Platformu su također pratili problemi s prekidima i performansama i bila je pod nadzorom regulatora širom svijeta zbog svog rada na zaustavljanju širenja štetnog sadržaja.

Od kada ga je kupio Elon Musk, X je izgubio između 9 i 34 miliona aktivnih korisnika dnevno , ili između 3,7 i 11,6%, prema statistikama koje je otkrila Linda Yaccarino, izvršna direktorica platforme.

Prije nego je Musk preuzeo ovu platformu, oglašavanje je predstavljalo 90% prihoda Twittera u 2021. godini, ili oko 4,5 milijardi dolara - analizira Jérôme Colin, savjetnik za podatke u Fifty-Five-u. Danas je taj prihod opao za 40 posto, prema Wall Street Journalu.