Svijet
0

Proturaketni štit i Kosovo zasjenili razgovore ministara odbrane NATO-a i Rusije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Razlike oko Kosova i američkih planova o instaliranju proturaketne odbrane u istočnoj Evropi potamnile su u četvrtak razgovore između ruskog ministra odbrane Anatolija Serdjukova i njegovih kolega iz NATO-a.

Gates je iznio te prijedloge svojim kolegama u NATO-u prije nego što se Serdjukov pridružio skupu.

Sastanak je uslijedio nekoliko dana nakon što je američki ministar odbrane Robert Gates objavio kako bi Washington mogao odgoditi uspostavu predloženoga proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici dok ne dobije "definitivni dokaz" o raketnoj prijetnji iz Irana, javio je AP.

Objava je u široj javnosti viđena kao pokušaj da se ublaži rusko prtotivljenje američkom planu. Moskva tvrdi kako je Iran decenijama daleko od razvoja raketne tehnologije koja bi mogla zaprijetiti Evropi ili Sjevernoj Americi, i tvrdi da će američke baze potkopati rusku vlastitu snagu uzvraćanja od raketnog napada.

Francuski ministar odbrane Herve Morin izjavio je da se evropski saveznici generalno slažu s Amerikancima da postoji raketna prijetnja, "ali ne nužno trenutna prijetnja".

U posljednjim je sedmicama Washington uputio niz prijedloga koji se bave ruskom zabrinutošću, uključujući moguće odgađanje aktiviranja lokacija, ponudu diobe informacija o radarsdkim jedinicima za praćenje pojektila i omogućavanje ruskim posmatračima da nadziru američka postrojenja.

Rusi su otada davali proturječne signale. Predsjednik Vladimir Putin prošle je sedmice izjavio kako je uočio "izvjesnu promjenu" u američkom stavu koja bi omogućila nastavak dijaloga.

Idućeg dana je ruski načelnik generalštaba general Juri Balujevski ipak ponovio protivljenje Moskve i izjavio da "nema ničega novog" u američkim prijedlozima.

Rusija i članice NATO-a također su podijeljene oko Kosova. Moskva se protivi zapadnim planovima da se pokrajini dade međunarodno nadzirana nezavisnost od Srbije. Dok se pregovori nastavljaju, kosovska albanska većina je obećala ostvariti prijetnju o jednostranom proglašenju nezavisnosti u decembru ukoliko ne dođe do rješenja.

Ministri NATO-a saglasili su se u srijedu da zadrže 16.000 pripadnika mirovnih snaga Alijanse na toj teritoriji i saopćili kako su spremni za svako novo izbijanje nasilja.

"Mi ćemo zadržati taj nivo. Naravno, nijedan sporazum neće dovesti do smanjenja obima snaga. Moramo vidjeti da li je KFOR spreman za sve eventualne događaje, da je spreman podjednako zaštititi i manjinu i većinu", izjavio je novinarima generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Prije razgovora sa Serdjukovom ministri NATO-a su se saglasili oko potrebe za smanjenjem novih elitnih snaga u roku manje od godine nakon što su objavili kako su one spremne da služe kao "predvodnica saveznika" u njihovim naporima ka modernizaciji.

Saveznički zapovjednici prisiljeni su da ponovo razmisle o NATO-ovim Snagama za brzi odgovor zbog razmještanja hiljada vojnika u Afganistan, na Balkan, Bliski istok i Afriku, što je 26 zemalja članica ostavilo da tek s nekolicinom borbenih snaga podržavaju tu jedinicu u kojoj treba da je 25.000 ljudi.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai odbio je reći koliko malene će te nove "brze snage" biti.