Svijet
37

Protesti u Egiptu poprimili novu dimenziju, na trgovima Kaira čitave porodice

Anadolija
Nakon vojnog udara u Egiptu 3. jula, građani ove države svjedoče jednom od najvažnijih događaja u svojoj historiji, a ulice egipatskih gradova pune su demonstranata nezadovoljnih vojnim udarom izvedenim 3. jula u toj zemlji.

Prošlo je 36 dana otkako su članovi Stranke slobode i pravde počeli proteste protiv vojnog udara. Trg Rabiatu'l Adeviyye postao je centar kojeg prati cijeli svijet, a milioni građana odlučni su u tome da ostanu tu, dok se ne oslobodi prvi egipatski predsjednik izabran na demokratski način, Muhammed Mursi.

Na početku su na trgu protestvovali samo članovi Stranke slobode i pravde, a vremenom se povećao broj Mursijevih pristalica na ulicama. Najveća promjena je bila to što su građani počeli porodično da protestvuju.

Sada niko ne izlazi na ulice kao "otac" ili "sin" nego kao "demonstrant".

Ranije su demonstranti većinom bili muškarci. Ta slika je sad prepustila mjesto slikama porodica koje protestuju. Posebno žene, sa djecom u naručju, stvaraju zanimljiv prizor. Poneke porodice se skupljaju međusobno, uzvikuju slogane i protestuju pjevajući pjesme protiv vojnog udara.

Na demonstracijama kojima prisustvuju žene, muškarci, djeca, stari i mladi, ponekad se organizuju i scenski nastupi i fudbalski turniri.