Na dvije lokacije
74

Protesti "Granica postoji" ponovo na međuentitetskim linijama, ovaj put prisutan i EUFOR

B. H.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Novi protesti "Granica postoji" održavaju se danas na međuentitetskoj linij u Vlasenici i u Oštroj Luci kod Sanskog Mosta. Demonstracije se organizuju kao podrška predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću.

Na protestu u Oštroj Luci prisustvuju i Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, delegat Radovan Kovačević, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Skup osiguravaju pripadnici policije RS-a. No, na međuentitetskoj liniji kod Vlasenice je primijećeno i jedno vozilo EUFOR-a.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Na drugoj lokaciji, na putu prema Sanskom mostu, također se okupilo nekoliko stotina Dodikovih simpatizera. Blokiran je put Koprivno - Sanski Most.

Inače, protiv predsjednika RS-a i direktora Službenog glasnika RS-a Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog neustavne odluke da se ne objavljuju odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Foto: RTV
Foto: RTV "Sana" Sanski Most

Prošle sedmice su također održani ovi protesti na entitetskim linijama, prilikom čega je bio blokiran saobraćaj, što je izazvalo brojne reakcije domaće, ali i dijela međunarodne javnosti. Važno je istaknuti da je time prekršen Dejtonski sporazum s obzirom na to da on kaže kako je zabranjeno blokirati promet ljudi i robe između dva entiteta.