Pobunili se
51

Protest britanskih sveštenika: Ne želimo vjenčavati osobe istog spola

L. H.
Crkva Engleske odbacila je zahtjeve da dozvoli sveštenstvu da vjenčava partnere istog spola.

Iz Crkve su nagovijestili da bi partneri istog spola koji su sklopili građanski brak mogli da dobiju blagoslov u crkvi. Lider Predstavničkog doma Parlamenta Velike Britanije Penny Mordaunt pozvala je u ponedjeljak, 16. januara, Crkvu Engleske da počne da vjenčava istospolne partnere, rekavši da trenutni stav Crkve "uzrokuje bol i traumu pripadnicima LGBT zajednice".

Crkva je nakon toga predstavila prijedloge koje je nazvala "historijskim planovima" za reformu stava o istospolnim brakovima.

"Prema tim prijedlozima, parovi istog spola neće moći da se vjenčaju u hramovima Crkve Engleske, ali mogu da prisustvuju službi na kojoj bi se čitale molitve posvećenosti, zahvalnosti ili za blagoslov paru nakon sklapanja građanskog braka ili partnerstva", navodi se u saopštenju.

Iz Crkve naglašavaju da bi molitve bile na dobrovoljnoj osnovi za sveštenstvo i da se mogu iskoristiti u različitim kombinacijama koje odražavaju teološku raznolikost Crkve.

"Ovo nije kraj puta, ali smo dostigli prekretnicu i nadam se da ove molitve ljubavi i vjere mogu da otvore put za sve nas da slavimo i podržimo istospolne veze", izjavio je jorški nadbiskup Stephen Cottrell.

U saopštenju se dodaje da će se biskupi Crkve Engleske kasnije ove sedmice izviniti pripadnicima LGBT zajednice zbog "odbacivanja, isključivanja i neprijateljstva" sa kojim su suočeni u crkvi, kao i zbog utjecaja toga na njihove živote.

Kanonski zakon nalaže da nijedan sveštenik Crkve Engleske ne može dati blagoslov niti vjenčati partnere istog spola.