Svijet
0

"Proširite svoju viziju" - evropska nagrada za mlade novinare

FENA
Direkcija za proširenje Evropske komisije, u saradnji s Evropskim udruženjem mladih novinara i Cafe Babel, pokrenula je "Evropsku nagradu za mlade novinare 2009", panevropsko takmičenje za mlade novinare, saopćeno je u petak iz Evropske komisije.

Ove godine Evropa slavi 20. godišnjicu pada "gvozdene zavjese" i petu godišnjicu pristupanja osam zemalja srednje i istočne Evrope, kao i Malte i Kipra, Evropskoj uniji. Ove godišnjice su poseban poticaj za novinare iz cijele Evrope da izraze svoja gledišta o politici proširenja Evropske unije. Nakon uspješno završenog takmičenja prošle godine, Evropska komisija je odlučila da ponudi mogućnost još većem broju mladih novinara da pokažu svoj talent, navodi se u saopćenju.

U takmičenju za nagradu za 2009., osim pisanih on-line i štampanih članaka, mogu učestvovati i radijski novinari. Takmičenje je otvoreno od 1. februara do 31. maja 2009. godine. Teme članaka s kojima se novinari mogu prijaviti na ovo takmičenje se moraju ticati procesa proširenja Evropske unije i/ili buduće vizije Evrope. Novinari koji se mogu prijaviti moraju biti starosne dobi između 17 i 35 godina i moraju biti iz zemlje članice EU, zemlje kandidatkinje ili potencijalne kandidatkinje (zemlje zapadnog Balkana i Turska), saopćila je EK.

"Pozdravljam drugo po redu takmičenje za mlade novinare i zainteresovan sam da čujem i pročitam mišljenja mladih novinara iz cijele Evrope. Mladi novinari su važni u formiranju mišljenja svoje generacije, a ovo takmičenje će im omogućiti da razmijene svoja iskustva i vizije zajedničke evropske budućnosti", izjavio je povodom pokretanja takmičenja Olli Rehn, evropski komesar za proširenje.

Prilikom procjene dospjelih aplikacija, članovi nacionalnog žirija će razmatrati novinarski duh u svim člancima koji se moraju ticati procesa proširenja Evropske unije. Učesnici se mogu prijaviti putem za to predviđene web stranice: www.EUjournalist-award.eu. na kojoj mogu također naći informacije o politici proširenja Evropske unije, zanimljive savjete vezane za izgradnju karijere u novinarstvu, kao i interaktivni blog. Pobjednički članci će biti objavljeni na web stranici takmičenja, kao i u brošuri. Svih 35 pobjednika takmičenja "Evropska nagrada za mlade novinare 2009" bit će pozvani na kulturni i historijski posjet Berlinu krajem augusta i početkom septembra 2009. godine. Glavni grad Njemačke ove godine slavi 20. godišnjicu pada Berlinskog zida. Pobjednici će krajem posjete imati priliku da se susretnu sa zvaničnicima iz EU, političarima, ambasadorima i profesionalnim novinarima, saopćeno je u petak iz Evropske komisije.