Svijet
2

Proruski demonstranti u Donjecku proglasili nezavisnost od Ukrajine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U istočnom ukrajinskom gradu Donjecku, grupa proruskih aktivista u ponedjeljak je proglasila nezavisnost njihove regije od Kijeva. To se desilo nakon što su demomstranti tokom noći upali u zgradu lokalne vlade.

Masovne demonstracije protiv novog ukrajinskog čelništva počele su miroljubivo u nedjelju, ali je situacija brzo eskalirala u nasilnu.

Proruski demonstranti zauzeli su zgradu lokalne vlade, uključujući i sjedište ukrajinske službe sigurnosti, i proglasili su stvaranje Narodne Republike Donjeck, prenosi Russia Today.

Ukrajinska policija i snage sigurnosti nisu intervenirali, iako su zvaničnici u Kijevu zaprijetili kaznama za demonstrante.

U ponedjeljak u 12.20 sati po lokalnom vremenu na sjednici Narodnog vijeća Donbassa (regije Donjecka) jednoglasno je usvojena deklaracija o formiranj nove nezavisne države - Narodne Republike Donjeck.

Vijeće se proglasilo jedinim legitimnim tijelom u regiji dok ostale regije na jugoistoku Ukrajine ne održe referendum, koji je zakazan za ne kasnije od 11. maja.

Vijeće u Donjecku obratilo se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tražeći od njega da razmjesti privremene mirovne snage u tu regiju.

Mitinzi u znak podrške federalizaciji Ukrajine nastavljeni su u brojnim gradovima na jugoistoku Ukrajine. Na hiljade građana pridružilo se protestima, zahtijevajući najbržu moguću federalizaciju zemlje.