Mahmoud Ahmadinejad
0

"Propala je i kapitalistička privreda"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad zatražio je u srijedu od učesnika samita Organizacije za ekonomsku saradnju (ECO) da usvoje mjere za izlazak iz tekuće ekonomske krize, ocijenivši kako je to nužno jer je nakon socijalističke propala i kapitalistička privreda.

Na jednodnevnom skupu u Teheranu, kome osim najviših rukovodilaca zemalja Zaliva prisustvuju i predstavnici Pakistana ,Turske i Afganistana, Ahmadinejad je rekao da se zemlje ECO-a mogu udruženim snagama suprotstaviti "nepravednom međunarodnom poretku i izgraditi pouzdan regionalni ekonomski sistem".

Takav cilj se, prema riječima iranskog čelnika, može postići proširenjem trgovinskih odnosa između čalnica ECO-a, a također i uvođenjem zajedničke valute koju bi koristile sve članice Organizacije, prenijela je agencija Reuters.

"Liberalna ekonomija i slobodno tržište su propali", kazao je iranski predsjednik, podsjetivši istovremeno da su najrazvijenije zemlje do sada utrošile hiljade milijardi dolara da bi spasile svoje ugrožene banke i kompanije.

Reuters ističe da je i iranska ekonomija pretrpjela veliku štetu uslijed tekuće globalne ekonomske krize, jer su cijene nafte, od čije prodajom Teheran dobiva najveći dio deviznog prihoda, nakon što su u julu prošle godine dostigle apsolutni rekord od 147 dolara po barelu, pale za više od 70 odsto.

Iran je sada suočen i s dvocifrenom inflacijom, navodi se u izvještaju britanske agencije i naglašava zainteresiranost Teherana da povećanjem regionalne privredne saradnje što više umanji štetu nastalu zbog drastičnog pada prihoda od izvoza nafte.

Desetočlana ECO je osnovana 1985. godine, a glavni inicijatori za stvaranje ove organizacije bili su, osim Irana, Pakistan i Turska, podsjeća se u izvještajima sa skupa u Teheranu.

Agencije citiraju i govor predsjednika Afganistana Hamida Karzaija, koji se požalio da je sve raširenija trgovina narkoticima ozbiljno uzdrmala ekonomski potencijal njegove zemlje.

Afganistan proizvodi, prema riječima poznavalaca situacije, oko 93 posto heroina u svijetu. Trgovina narkoticima je uvjerljivo najvažnija "privredna grana" u toj zemlji, koju su od početka ove decenije praktično okupirali SAD i njeni sateliti.

Turski predsjednik Abdullah Gul je na samitu u iranskoj prijestonici također govorio o tekućoj globalnoj privrednoj krizi, ocijenivši da bi veća regionalna saradnja, posebno u trgovini vitalnim sirovinama, mogla pomoći u prevazilaženju ekonomskih teškoća koje pogađaju sve zemlje regije.