Svijet
27

Pronađeno groblje kraljice Nefertiti, "savršene" božice o kojoj su svi tragovi izbrisani

Klix.ba
Britanski arheolog Nicholas Reeves predstavit ćeposljednje mjesto počinka egipatske kraljice Nefertiti, žene koja je smatrana božicom i ljepoticom, a koja je okončala tragično. Svaki trag o njenom postojanju je izbrisan i stručnjaci se desetljećima muče da skupe dokaze i informacije kako bi utvrdili šta se tačno dogodilo.

Novosti će biti otkrivene na konferenciji za novinare u Kairu, a rezultat su istrage zidova grobnice kralja Tutankamona. Eksperti Univerzitete Arizona vjeruju kako je kraljica mogla biti skrivena iza dva ulaza u grobnicu kralja. Za otkriće je korišten poseban radar.

Nefertiti je bila glavna pratilja faraona Eknatona u 14. stoljeću prije nove ere i njena grobnica je ostala misterija egiptolozima. Dr. Reeves napravio je teoriju nakon što je analizirao fotografije Tutankamonove grobnice koju je otkrio engleski arheolog Howard Carter u Dolini kraljeva 1922. godine.

"Postoje indicije o dva prethodno neotkrivena prolaza, jedan je postavljen u veći pregradni zid i i oba su naoko netaknuta od davnina. Implikacije su izvanredne jer kada digitalni izgled pretvorite u fizičku stvarnost, izgleda da smo pronašli novo Tutankamonovo spremište prema zapadu. Na sjeveru postoje naznake nastavka grobnice KV 62, a u dubinama koje nisu dotaknute nalazi se ranija kraljevska grobnica koja je Nefertitina", rekao je dr. Reeves.

Debata o Nefertitinoj grbonic vodi se više od stoljeća. Neki vjeruju da je sahranjena u Amarni, antičkom glavnom gradu koji je osnovao faranon Eknaton. Dvije mumije pronađene su u Dolini kraljeva, poznate pod imenima "Starija dama" i "Mlađa dama", ali nije dokazana da bilo koja pripada Nefertiti.

Legenda kaže da Egipat nije iznjedrio takvu ljepotu kao što je imala Nefertiti. Samo njeno ime znači "Savršena", njeno je lice krasilo hramove širom zemlje, no ipak je iščezla s historijske scene poput fatamorgane.

Nefertiti je vodila poseban život. Djevojčica-nevjesta, kraljica, božica na zemlji, faraonka, heretik. Revolucionarka koja je pokušala preobraziti Egipat, ali nije uspjela, nego je bacila svoju zemlju u vrtlog koji je možda doveo do njene smrti. Amarna je nakon njene smrti rastavljena kamen po kamen. Svi hramovi koje je podigla pretvoreni su u prah. Nefertiti i dalje ostaje velika enigma egipatske historije, jer neko se dobro potrudio izbrisati svaki trag njenog postojanja i vladanja.

Prema analizama koje su izvršili medicinski stručnjaci na njenoj mumiji, utvrđeno je da je kraljica ubijena.

Vezani članci