Kupci, oprez!
0

Pronađen melamin u Nestle proizvodima

FENA
Saudijske vlasti za hranu i lijekove saopćile su u srijedu da su otkrile otrovnu supstancu melamin u mlijeku u prahu proizvedenom u Kini, koje Nestle distribuira u zemlji.

U saopćenju objavljenom na internetskoj stranici vlasti preciziraju da su tragovi melamina pronađeni u kutijama s mlijekom u prahu marke Nesvita Pro-Bones, u pet proizvoda proizvedenih 2007. i 2008.

Otrovni prah je otkriven poslije analize 52 uzorka mliječnih proizvoda uvezenih u kraljevstvo. Vlasti navode da je "pronađeno pet uzoraka otrovanih melaminom", navodeći, između ostalih, Apollo Chocolate Wafer Cream proizveden u Maleziji.

Melamin je otrovna supstanca iz mlijeka u prahu koja izaziva tzv. kroničnu toksičnost tj. dugotrajno uzimanje toksičnih doza rezultira zdravstvenim problemima. Toksičnost samog melamina, i njegovog drugog oblika- melamin-cijanurata manifestira se pretežno u bubrezima, gdje dolazi do taloženja kristala, koje dovodi do bubrežnih kamenaca, akutnog ili kroničnog zatajenja bubrega kao i povećane vjerojatnosti za pojavu karcinoma bubrega.