Svijet
0

Proizvodi opasni po život

Sarajevo-x.com
Kakve proizvode koristimo? Da li skuplja cijena znači i kvalitetu? Iako smo prije 15-ak godina imali priliku da jedemo vijetnamski keks iz 1970., ne znači da smo imuni na smeće koje se sve češće može kupiti po ulicama i kineskim prodavnicama. Zato pri kupovini obratite pažnju na sljedeće proizvode...

U današnje vrijeme globalizacije, sastojci u proizvodima koje svakodnevno koristimo dolaze odsvuda, piše Foreign Policy. Tako smo nedavno i u BiH bili svjedoci povlačenja sa tržišta otopine za sočiva, u Južnoj Americi je bila velika afera sa kineskim pastama za zube i toksičnim sastojkom u njima. U oba slučaja, riječ je o kineskom problemu. Pored što velike kompanije sele svoje proizvodna postrojenja tamo, Kinezi su poznati i svojoj proizvodnji "prečicom" te su majstori jeftinih kopija. Tako da se toksini mogu naći i u njihovoj hrani za kućne ljubimce. Foreign Policy je napravio listu stvari na koje bi trebali pripaziti pri kupovini.

Šminka za oči

Klonite se indijskih i pakistanskih kreona (kohl i kajal) te kineskih sjena za oči. U kreonima je pronađena toksična količina olova, teškog metala koji ozbiljno može narušiti zdravlje, dok su nekim sjenama kineske proizvodnje pronađeni mikroorganizmi koji mogu izazvati infekcije. Djeca su naročito podložna trovanju olovom koje može izazvati anemiju, probleme sa bubrezima pa čak i oštećenje mozga. Dodatni problem je jeftinoća takvih proizvoda, pa ih obično kupuju mlađi uzrasti za svoja prva šminkanja i izlaske.

Pasta za zube

Klonite se kineskih marki. Ubojiti sastojak: diethylene glycol (DEG). U čemu je problem? Proizvođači kineskih pasta za zube upali su u oči javnosti kada je na Panamskoj carini otkriveno da nekoliko vrsta u sebi sadrži DEG, sastojak koji se nalazi u antifrizu. U tom slučaju je služio kao zamjena dosta skupljem glicerinu koji se koristi za zgušnjavanje i teksturu.

Kineski sirup za kašalj koji je u sebi sadržavao DEG odgovoran je za više od 100 smrtnih slučajeva u Panami 2006. godine. Nakon toga panamske vlasti su povećale opreznost te je nedavno zaplijenjena već količina pasti sa spornim sastojkom.

Otopine za leće

Pazite se kineskih proizvodnih kompanija. Ubojiti sastojci: paraziti i bakterije. Ovdje već nije riječ o kineskim proizvodima, nego onima koji su proizvedeni u Kini. U čemu je razlika? Mnoge kompanije svoje proizvodne pogone, zbog jeftinije radne snage, a samim tim i troškova proizvodnje, sele u Kinu. Tako smo je i iz BiH nedavno povučena otopina za leće kalifornijske kompanije "Advanced Medical Optics". Oni su dobrovoljno povukli otopinu iz serije Complete Moisture Plus, nakon što je otkriveno da bi ta otopina mogla biti odgovorna za inficiranje 21 osobe i izazivanje ozbiljne očne bolesti - kreatitisa.

Kompanija je prvi put svoje proizvode povukla u novembru 2006. godine, zbog prisustva patogene bakterije u otopini. Za taj propust bila je odgovorna fabrika za proizvodnju u Kini. U ovom najnovijem slučaju, "Advanced Medical Optics" nije priznala grešku niti da je proizvod kontaminiran.

Krema za izbjeljivanje kože

Čuvajte se jeftinih kopija. Ubojiti sastojci: živa i hydroquinone. U Aziji, latinskoj Americi te na Bliskom istoku, imati svjetliju put je stvar statusa. Zato se tamo kreme najviše i proizvode. Kod nas se koristi za izbjeljivanje pjegica, flekica od akni isl. Glavni sastojak većine jeftinih krema za izbjeljivanje jeste živa. Trovanje ovim teškim metalom izaziva neurološke posljedice, oštećenje bubrega te ostaviti i psihološke posljedice.

Hydroquinone je hemikalija koja se koristi pri razvijanju fotografija. Uobičajeni je sastojak krema za izbjeljivanje. Ovaj sastojak može izazvati sasvim suprotan efekat, ostavljajući tamne mrlje na koži. Što je još gore, posljednji nalazi ukazuju da hydroquinone uzrokuje rak kod laboratorijskih životinja. Nakon tog saznanja korištenje ove hemikalije je regulisano u EU. Proizvodi ne smiju sadržavati više od 2% hydroquinona. Jeftine kopije se uglavnom uvoze bez tačnih dekaracija i sastojaka.

Pazite se. Valjda i sami znate da L'Oreal nema svoj prodajni ulični štand u Ferhadiji, a da kineske prodavnice nisu zastupnici parfema Hugo Boss isl., te čitave linije dekorativne kozmetike. Zato ne kupujte proizvode koje ćete stavljati na oči, lice i tijelo. Možda vam se neće ništa desiti, ali bolje spriječiti nego liječiti.