Svijet
0

Produžen životni vijek nuklearki u Njemačkoj

SRNA
Njemačka vlada donijela je odluku da produži životni vijek nuklearnih elektrana.

Prema sporazumu, pojedine elektrane sada će ostati u funkciji do 2035. godine i neće fazno biti gašene do 2021. godine kako je željela prethodna administracija.

Ministri su na sastanku, koji je trajao do kasno u noć, odlučili da će starije od 17 njemačkih nuklearnih elektrana ostati u proizvodnji još osam godina i nakon 2021. godine dok će novije biti u funkciji dodatnih 14 godina.

Njemački kancelar Angela Merkel ranije je isticala da izvori obnovljive energije nisu dovoljno razvijeni da bi se odustalo od nuklearne energije.

Ovim planom promijenjena je odluka prethodne koalicione vlade - sastavljene od stranke lijevog centra Socijaldemokrata (SPD) i Zelenih - da nuklearne elektrane u Njemačkoj prestanu sa radom do 2021. godine.

Sporazum je postignut na dugotrajnom sastanku kancelara Angele Merkel sa ministrom za ekologiju Norbertom Roettgenom, ministrom ekonomije Rainerom Bruederleom, ministrom finansija Wolfgangom Schaeubleom i drugim liderim  stranaka iz koalicije desnog centra.

Kolicioni lideri takođe su se saglasili da bi kompanije iz oblasti energetike trebalo da plaćaju porez na nuklearno gorivo kako bi se prikupile 2,3 milijarde eura i dat doprinos u specijalni fond namijenjen za razvoj izvora obnovljive energije.
Veće energetske kompanije protiv su poreza i specijalnog fonda. Potrebno je da sporazum bude potvrđen i u parlamentu.

Prema rezultatima anketa, većina Nijemaca je za okončanje rada nuklearnih elektrana.