Spremni za sve opcije
34

Procurile smjernice Moskve ruskim medijima kako da izvještavaju o ukrajinskoj kontraofanzivi

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kremlj je izdao listu smjernica za ruske državne medije o tome kako izvještavati o predstojećoj protuofanzivi Ukrajine, objavila je u utorak nezavisna novinska kuća Meduza.

Smjernice, koje su preporučile da se naglasi činjenica da je Ukrajina naoružana od strane NATO-a, uz obeshrabrivanje svake sugestije da je Kijev nedovoljno pripremljen, izgleda da imaju za cilj da Moskvi daju šansu da pozitivno okrene bilo koji ishod očekivanog kontranapada.

"Ako Ukrajina, uz pomoć oružja iz SAD-a i Evrope, bude uspješna i zauzme neke teritorije, (ruski) gubitak će biti razumljiv: cijeli Zapad je koncentrisao ogromne napore na frontu, ali njegovi uspjesi, u poređenju sa ovim napori su vrlo skromni", rekao je za Meduzu izvor blizak Kremlju.

Međutim, ako ukrajinska kontraofanziva ne uspije, Kremlj će se moći pohvaliti da je ruska vojska uspješno uspjela odbiti napad nadmoćnijih neprijateljskih snaga.

Kremlj je očito također rekao državnim medijima da izbjegavaju spominjanje koliki je dio nacionalnog budžeta namijenjen za obnovu infrastrukture na okupiranom teritoriju Ukrajine, strahujući da bi to moglo izazvati negodovanje javnosti.

Umjesto toga, Kremlj preporučuje državnim medijima da se usredsrede na projekte rekonstrukcije škola, vrtića i bolnica u Ukrajini koje je okupirala Rusija.

Osim toga, Kremlj je zatražio da se "manje buke" pravi oko ovogodišnjih priprema za 9. maj, godišnji praznik zemlje u znak obilježavanja sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Više ruskih regiona već je otkazalo parade povodom Dana pobjede ove godine iz sigurnosnih razloga, dok su vlasti u Moskvi donijele odluku bez presedana da zabrane pristup Crvenom trgu, gdje će predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovati paradi 9. maja.