Svijet
10

Problemi sa strujom u Portoriku: Cijelo ostrvo u mraku

Klix.ba
Snimak Portorika bez struje iz svemira/NASA Earth Observatory
Snimak Portorika bez struje iz svemira/NASA Earth Observatory
Nakon što je požar uzrokovao kvar na trafostanici, cijeli Portoriko ostao je bez struje u srijedu navečer. Elektrana nije popravljena već decenijama, a uzrok požara nije jasan, iako se misli da je oluja odgovorna za ovakav slijed događaja.

Guverner Portorika Alejandro Garcia Padilla rekao je novinarima u petak ujutro da je električna energija ponovo vraćena u 75 posto domova i poslovnih prostorija na ovom ostrvu i da će se cijeli sistem normalizirati do subote, 72 sata nakon što je struje nestalo.

U toku konferencije svjetla su se ugasila, što je izazvalo smijeh okupljenih reportera. Padilla je bio prisiljen priznati da će se i dalje dešavati povremeni nestanci struje kako raste potreba za električnom energijom.

Nestanak struje pogodio je cijelo ostrvo od 3,5 miliona ljudi, koji se već bore s ekonomskom krizom i prisilnim bankrotom. Stanovnici su ljuti jer plaćaju visoku cijenu za električnu energiju, duplo veću nego u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Guverner Padilla proglasio je vanredno stanje i zatvorio sve javne škole i državne institucije na sedmicu dana. Vlasti upozoravaju da bi tropske oluje mogle udariti na dalekovode i ponovo uskratiti struju mjestima u koja je vraćena. Procjenjuje se da oko 250.000 ljudi nema pristup vodi.

Stanovnici su formirali duge redove pred tržnim centrima kako bi uzeli led i napunili telefone. Hoteli u glavnom gradu San Juanu su ponudili posebne cijene za stanovnike ostrva i ubrzo bili popunjeni. Najmanje jedna osoba umrla je zbog zbog trovanja karbon monoksidom nakon što je pokušao postaviti agregat kući. Stariji muškarac je odvezen u bolnicu nakon što je proveo noć u zaglavljenom liftu o najmanje četiri saobraćajna policajca su povrijeđena dok su pokušavali upravljati saobraćajem.

I dok su lokalni nestanci struje česti na ovom ostrvu, rijetko se kada dešava da cijeli Portoriko ostane bez struje. Strukture vlasti jedne na druge prebacuju krivicu, a još uvijek se ne zna tačno šta je izazvalo nestanak struje.

Nacionalna električna kompanija suočava se sa optužbama zbog korupcije, a neki za nestanak krive lošu ekonomiju zbog koje nema sredstava ni za dobro održavanje elektrane.