Okupljanja desničara
0

Pristalice predsjednika Jaira Bolsonara sukobile se s policijom uoči velikog skupa u Brazilu

V. K.
Foto:Metropoles
Pristalice politike brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara sukobile su se s policijom uoči velikog skupa koji bi brazilski desničari trebali održati u glavnom gradu ove države Braziliji.

Kako prenose lokalni mediji, desničarski aktivisti pokušali su doći do zgrade Kongresa nekoliko sati prije okupljanja na trgu, odakle će krenuti program proslave Dana nezavisnosti, ali i program podrške trenutnom predsjedniku Brazila, koji se suočava s brojnim optužbama za korupciju.

Snimci koje je objavila novinska agencija Metropoles pokazuju kako je policija upotrebljavala suzavac kako bi otjerala demonstrante od zgrade Kongresa. Pojedine pristalice Bolsonara pokušale su probiti policijsku blokadu i kamionima i automobila na kojima su bile okačene zastave Brazila.

U jednom od videozapisa jedan od pristalica Bolsonarove politike kritikovao je reakciju policije te im je poručio kako će ih Bog kazniti za sve.

"Bog će vas natjerati da platite za sve ovo. Vi, komunisti!", rekao je jedan od okupljenih na skupu.

Jair Bolsonaro pozvao je građane u svim gradovima na proteste na Dan nezavisnosti ove južnoameričke države. Mnogi smatraju kako Bolsonaro pokušava iskoristiti proteste kako bi pokazao moć u trenucima kada bilježi nikada gore rezultate prema predizbornim anketama u Brazilu.

Također, pojedini građani su u strahu i smatraju kako bi Bolsonaro uz pomoć vojske mogao uspostaviti potpunu kontrolu nad državom, što bi predstavljalo svojevrsno uspostavljanje diktature u Brazilu.

Pojedini analitičari u ovoj zemlji saopćili su kako dešavanja u Brazilu dosta liče na dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama 6. januara ove godine, kada su pristalice Donalda Trumpa ušle u zgradu Kongresa nezadovoljne rezultatima izbora i pobjedom Bidena.

Pored mitinga u glavnom gradu Brazila, danas će se održati skupovi i u drugim gradovima kao što je Sao Paulo.

Osim pristalica Bolsonara, kontraskupove organizovat će i ljevičarske opozicione grupe, zbog čega je mogućnost sukoba izvjesna u svim brazilskim gradovima gdje će se održavati skupovi.