Ukoreni i umanjena im plata
1

Pripadnici Navy Sealsa pomagali u izradi videoigre

Klix.ba
Za sedam američkih pripadnika elitnih postrojbi Navy Seals su određene disciplinske mjere zbog otkrivanja tajni dok su radili kao plaćeni savjetnici na kreiranju videoigre.

Svi vojnici su dobili ukor i oduzeto im je pola plate u naredna dva mjeseca zbog rada na igri "Medal of Honor: Warfighter". Jedan od aktivnih vojnika je i pripadnik tima koji je 2011. godine ubio Osamu bin Ladena.

Igra, koju izdaje kompanija Electronic Arts, ne prikazuje misiju u kojoj je ubijen vođa Al Kaide, ali prikazuje realistične napade na neprijateljske pozicije.

Vojnici su kažnjeni zbog nepoštivanja naređenja, zloupotrebe vojne opreme, zanemarivanja dužnosti i odavanja klasifikovanog materijala.

Sedam vojnika je radilo dva dana tokom proljeća i ljeta na pomenutoj igri. Autori igre su se hvalili da stvarni komandosi, kako penzionisani, tako i oni aktivni, pomažu u procesu dizajniranja igre kako bi ona bila što realnija. Još nije poznato kakav klasifikovani materijal su vojnici otkrili, ali prema nekim navodima koristili su materijal američke mornarice, prenosi BBC.

"Ne tolerišemo udaljavanje od naše politike koja označava ono što mi zaista jesmo i ono što radimo za mornaricu Sjedinjenih Američkih Država", rečeno je u oficijelnoj izjavi američke mornarice.

Pod istragom su još četverica pripadnika jedinice Navy Seals.