Svijet
0

Pripadnici Boko Harama objavili video u kojem odrubljuju glave dvojici "špijuna"

Klix.ba
Nigerijska militantna grupa Boko Haram objavila je video u kojem prikazuje pogubljenje dvojice špijuna.

Jedan od muškaraca je priznao "svoje zločine" pred kamerom prije nego su im odrubili glave. Ovaj snimak podsjeća na one koje objavljuje IDIL, a drugi je po redu koji je Boko Haram objavio.

Video su nazvali "Žetva špijuna" i postavljen je u ponedjeljak na Twitteru. Na početku se vidi kako muškarci kleče na koljenima okruženi borcima Boko Harama, dok jedan od njih drži zastavu.

Žrtve su identifikovane kao Dawoud Muhammad i Muhammad Awlu. Dawoud je prije pogubljenja kazao kako je farmer iz Bage, te je odgovorio na niz pitanja, dok mu je jedan od militanta držao nož na vratu.

"Išli smo da vidimo muškarca iz Miljke i policijskog službenika koji je bio s njim. Policajac nam je dao 5.000 naira (22 eura)", rekao je dodavši kako je njihova misija bila da špijuniraju stanovnike koji žive tu, a koji su članovi Boko Haram grupe. Zauzvrat im je obećano da će postati bogati i da više nikada neće biti farmeri.

Militanti Boko Harama izvršili su masovna ubistva u mjestu Baga, odakle je i pogubljeni muškarac, u januaru ove godine. Pretpostavlja se da je ubijeno 2.000 ljudi, a 14.000 ih je pobjeglo.