Zabrinut za privatnost
19

Princ Harry u pravnoj borbi sa britanskim novinama, njegova životna misija je njihova reforma

L. S.
Princ Harry, vojvoda od Sussexa, vodi pravnu bitku sa nekoliko britanskih medija zbog zabrinutosti za privatnost.

Princ Harry je u septembru 2019. pokrenuo tužbu protiv Mirror Group Newspapersa (MGN), koji izdaje Daily Mirror i druge novine, optužujući MGN za hakiranje njegove govorne pošte i drugo nezakonito prikupljanje informacija.

Suđenje je počelo u maju, a Harry je tražio odštetu od oko 540.000 dolara.

Novinska grupa se suočava s višestrukim optužbama, što uključuje navode o prisluškivanju uređaja u automobilima, prisluškivanju telefonskih poziva i nepoštenom pribavljanju medicinskih i finansijskih informacija.

Vojvoda od Sussexa može nastaviti sa zahtjevima za privatnost protiv Associated Newspapersa, nakon što je sudijska odluka otvorila put za suđenje. Izdavači Daily Mail-a i Mail on Sunday-a željeli su zaustaviti slučaj, tvrdeći da su optužbe o nezakonitom pribavljanju informacija neblagovremene.

Međutim, sudija je odlučio da se slučaj, koji uključuje princa Harry-ja i šest drugih visokoprofiliranih tužitelja, može nastaviti. Associated Newspapers je demantovao optužbe.

Harry (39) i njegova supruga Meghan (42) napustili su kraljevske dužnosti 2020. godine i preselili se u Kaliforniju, dijelom okrivljujući pažnju medija za taj potez. Princ, koji je formalno poznat kao vojvoda od Saseksa i mlađi je sin kralja Charlesa III, obećao je da će reforma britanskih medija biti njegova životna misija.

On je postao prvi viši kraljevski član u moderno doba koji se pojavio na sudu, suočavajući se sa pitanjima tokom dva dana, a ishod tog slučaja tek treba da bude odlučen.