UNHCR
0

Prijavljen nestanak više od 400 afričkih migranata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Ženevi saopćila je u ponedjeljak da je prijavljen nestanak više od 400 afričkih migranata koji su s dva broda pobjegli iz Libije. UNHCR je naveo da su, prema nepotvrđenim izvještajima, dva broda napustila obalu Libije u proteklih 10-14 dana, čije kretenje nije poznato niti sudbina putnika s tih brodova.

"Znamo samo da su putnici na brodu različite nacionalnosti, uglavnom iz Eritreje, Somalije i Etiopije", rekao je portparol UNHCR-a Andrej Mahečić u izjavi za agenciju Reuters.

Jedan od dva broda napustio je Libiju 22. marta sa 335 putnika i članova posade, navodi britanska agencija.

Visoki zvaničnik Vatikana u Tripoliju, biskup Giovanni Vincenzo Martinelli, rekao je da se 10 tijela afričkih migranata nalazi u gradskoj mrtvačnici.

"Oni su pronađeni na plažama Tripolija - osam muškaraca i dvije žene. Oni su afrički migranti, ali teško je reći iz koje su zemlje, jer njihova lica su već naduta", rekao je Martinelli za Reuters.

On je rekao da postoje izvještaji o "još mnogo tijela migranata" na obalama Garabulija udaljenog oko 40 kilometar od Tripolija.

I talijanski mediji javljaju da je 68 osoba s broda gotovo sigurno umrlo tokom putovanja, mada, za sada, ne navode bilo kakvu zvaničnu potvrdu.