Narušen imidž Rusije
2

Presuda ruskim pankericama je Putinova demonstracija moći

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
I dok osude zbog presude članicama ruskog pank benda Pussy Riot stiži iz cijelog svijeta, politički analitičari tvrde da je ovo jasna demonstracija moći predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Putin na ovaj način poručuje da neće tolerirati neslaganje i kao što to priliči jednom diktatoru nastoji na sve moguće načine sačuvati svoju moć.

"Presuda je monstruozna i imat će ozbiljne posljedice na Putinov imidž, no njega za to nije briga. Stalo mu je samo do kontrole", kazao je analitičar i aktivista Dmitry Oreshkin.

Baš kao u komunizmu, svaka aktivnost usmjerena protiv svetih ideala države je zabranjena, dodao je.

Bivši ruski ministar finansija Alexei Kudrin, koji je s dužnosti otišao prošle godine, kaže da je imidžu Rusije učinjena ogromna šteta i da će se to najviše osjetiti na planu stranih investicija.

"Prije donošenja presude, Kremljin je morao uzeti u obzir negodovanja Zapada i rizik od otuđenja Putinovih pristalica. Očigledno je šta su izabrali", kažu analitičari.

Prema mišljenju Lilije Shevtsove, Putin ne smije dozvoliti da izgleda slabo jer većina njegovih pristalica potiče iz ruralnih dijelova Rusije i oni smtraju da je akt Pussy Riota "šamar pravoslavnoj vjeri".

Istraživanja javnog mnijenja, naime, pokazuju da 44 posto ispitanika vjeruje da je suđenje panekricama bilo pravedno, objektivno i nepristrasno.

Podsjetimo, tri članice ruskog punk benda Pussy Riot jučer su osuđene na po dvije godine zatvora zbog nastupa na kojem su izvele pjesmu protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina u moskovoskoj katedrali. One su već pet mjeseci u zatvoru.

Protiv presude vodi se jaka kampanja u Rusiji i ostatku svijeta, a među onima koji su se priključili aktivistima za ljudska prava su Madonna i Paul McCartney.