Svijet
1

Preminuo tinejdžer koji je u posljednjim danima života prikupljao novac za bolesnu djecu

Klix.ba
Tinejdžer Stephen Sutton, koji je na samrti prikupljao novac za djecu oboljelu od raka, izgubio je bitku s teškom bolešću. Sutton je akcijom u posljednjim danima svog života prikupio 3,3 miliona funti (4 miliona funti) putem interneta za male heroje.

"Moje srce je ispunjeno ponosom, ali se i slama od bola za mojim hrabrim, nesebičnim i inspirativnim sinom koji je preminuo u snu u ranim jutarnjim satima 14. maja. Velika podrška i ljubav za Stephena pomoći će mnogo, kao što je pomagala njemu da prođe ovaj put. Znamo da nikada neće biti zaboravljen, njegov duh će nastaviti živjeti, jer je on svoje uspjehe dijelio sa drugima", napisala je njegova mama na Facebook stranici.

Nakon 30 minuta, ovaj post je imao 60.000 komentara utjehe i saosjećanja ljudi iz cijelog svijeta.

"Duboko sam ožalošćen viješću da je Stephen Sutton umro. Njegov duh, hrabrost i prikupljanje sredstava za istraživanje raka bili su nam svima inspiracija", tvitao je premijer Velike Britanije David Cameron.

Stephen je preminuo ubrzo nakon što je bio otpušten iz bolnice zbog nevjerovatnog oporavka od raka. Tada je imao problema s disajnim putevima.

Stpehenu je rak crijeva dijagnosticiran kada je imao 15 godina. Tumor se proširio i na ostale organe, a ljekari su predviđali da neće dočekati 2012. godinu. No, uspio je.

U tom periodu posvetio se dobročinstvu i sve napore uložio u prikupljanje novca za organizaciju Teenage Cancer Trust. Njegov cilj bio je prikupiti milion funti, no premašio ga je troduplo i prikupljeno je 3,3 miliona funti (četiri miliona eura).

Njegova priča dirnula je mnoge ljude širom svijeta.