Borac protiv aparthejda
61

Preminuo predsjednik Namibije Hage Geingob - ključni političar od sticanja nezavisnosti

S. Š.
Hage Geingob  je preminuo ovog jutra u 82. godini (Foto: EPA-EFE)
Hage Geingob je preminuo ovog jutra u 82. godini (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Namibije Hage Geingob preminuo je u danas 82. godini dok je bio na liječenju u bolnici u glavnom gradu Windhoeku. Nešto ranije mu je dijagnosticiran rak zbog čega je bio i hospitalizovan.

Veteran borbe za nezavisnost zemlje, Geingobu je dijagnosticiran rak, a detalji o njegovoj bolesti javnosti su otkriveni tek prošlog mjeseca.

Kako javljaju svjetski mediji, preminuo je rano ovog jutra sa suprugom i djecom pored sebe, što je potvrdio i potpredsjednik Nangolo Mbumba.

"Namibija je izgubila uglednog slugu naroda", također piše u objavi Mbumba.

Prema ustavu, Mbumba će sada obavljati funkciju predsjednika jer je preostalo manje od godinu dana do drugog mandata Geingoba. Predsjednički i parlamentarni izbori već su bili zakazani za novembar.

Tačan uzrok predsjednikove smrti nije naveden, ali prošlog mjeseca je bio podvrgnut "dvodnevnom tretmanu za kancerogene ćelije" u SAD prije nego što se vratio kući 31. januara, saopćio je njegov kabinet.

Lideri iz cijelog svijeta šalju poruke saučešća.

Geinbob, visok čovjek sa dubokim, hrapavim glasom i zapovjedničkim stavom bio je dugogodišnji član Swapo stranke. Predvodio je pokret protiv aparthejda u Južnoj Africi, koji je efektivno anektirao zemlju, tada poznatu kao Jugozapadna Afrika, i uveo svoj sistem legaliziranog rasizma.

Živio je u egzilu 27 godina, boravio je u Bocvani, SAD-u i Velikoj Britaniji, gdje je doktorirao politiku.

Geingob se vratio u Namibiju 1989. godine, godinu dana prije nego što je zemlja stekla nezavisnost. Predsjednik Namibije postao je 2015. godine i bio je u svom drugom i posljednjem mandatu.

On je već bio premijer s najdužim stažom na toj funkciji - 12 godina od 1990. godine, a zatim još jednom kraće 2012. godine, piše BBC. Inače je bio prvi premijer nezavisne Namibije.