Svijet
0

Preminula Susan Sontag

NINA
Susan Sontag, jedna od najrespektabilnijih američkih spisatelja svoje generacije i žestoka aktivistica za ljudska prava koja je bila protivnica rata u Vijetnamu, umrla je jučer u svojoj 71. godini.

Njen sin David Rieff kazao je da je uzrok smrti jedan od najsmrtonosnijih oblika leukemije.

Napisala je jednu od najprodavanijih historijskih novela ''The Volcano Lover'', a 2000. dobila nagradu National Book Awarda za historijsku novelu '' In America''. Međutim, najveća postignuća ostvarila je kao esejist.

Kći prodača namještaja Sontag je rođena kao Susan Rosenblatt u New Yorku 1933. Svoje rano djetinjstvo provodi u Tucsonu i Los Angelesu. Majka joj je bila alkoholičarka, a otac umire kada je Susan imala pet godina.

Supruga Philipa Rieffa, psihosociologa i historičara, upoznaje na Univerzitetu u Chicagu. Sina Davida dobivaju 1952., a sredinom 1960-ih se rastaju.

Napisala je scenarije za kratke filmove - "Duet for Cannibals" 1969. i "Brother Carl" 1971., oba u Švedskoj, zatim "Promised Lands" 1974. u Izraelu za vrijeme rata 1973. i "Unguided Tour" 1983., te drame "The Benefactor" i "Death Kit".

Njeni najkasniji teatarski komadi su bili interpretacija Beckettove drame ''U iščekivanju Godota'' 1993. u okupiranom Sarajevu u kojem provodi šest godina.