Ne daju im ni oružje
81

Premijer Slovačke kaže da će ova država uložiti veto u slučaju prijema Ukrajine u NATO

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slovački premijer Robert Fico rekao je danas da Slovačka odbacuje prijem Ukrajine u NATO i da je spremna, ako treba, staviti veto na tu odluku.

Fico je najavio da će u srijedu, 24. januara, otputovati u Ukrajinu kako bi se sastao sa svojim kolegom Denisom Šmihalom u pograničnom gradu Užgorodu.

"Reći ću mu da ćemo blokirati i staviti veto na ukrajinski prijem u NATO, jer to ne bi bilo ništa drugo nego osnova za treći svjetski rat", rekao je Fico za slovački javni radio RTVS.

Slovačka, koja je postala NATO članica 2004. godine, bila je jedna od najjačih zagovornica ukrajinske odbrane u sukobu sa Rusijom koji je izbio u 24. februara 2022. godine.

Međutim, kad je ljevičarska Vlada na čelu sa Ficom došla na vlast u oktobru prošle godine, odlučila je da više ne isporučuje oružje Kijevu, iako Bratislava nastavlja da šalje sisteme za razminiravanje i dizel generatore u slučaju ruskog napada na elektrane.

Fico je još jednom naglasio da Slovačka više neće slati oružje iz svojih vojnih zaliha susjednoj zemlji, ali će i dalje dopuštati da slovačke odbrambene kompanije prodaju oružje.

On je ranije rekao da je Slovačka za ulazak Ukrajine u EU pod uslovom da ispunjava iste uslove kao i drugi kandidati.