Okretanje ka republici
28

Premijer karipske države smatra apsurdnim da im je Charles III kralj

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer St. Vincenta i Grenadina Ralph Gonsalves rekao je da je imati britanskog monarha kao šefa države "apsurd" s kojim bi želio okončati za života.

Ralph Gonsalves rekao je da bi pozdravio izvinjenje britanske države i monarhije za nepravde iz prošlosti u vezi s ropstvom. Rekao je kako vjeruje da je kralj Charles III otvoren za razgovore o reparacijama.

Kralj Charles je šef države u osam karipskih zemalja.

U protekloj godini, politički lideri na Bahamima, Belizeu, Grenadi, Jamajci, Saint Kittsu i Nevisu i Antigvi i Barbudi svi su naznačili svoje planove za reviziju svojih pozicija kao ustavnih monarhija.

Govoreći za BBC dva dana nakon krunidbe, Gonsalves je rekao da trenutno ustavno uređenje "vrijeđa ljude na psihološki način" i da njegova zemlja želi predsjednika "odabranog prema našim vlastitim ustavnim procesima".

Godine 2009. Sveti Vincent i Grenadini održali su referendum kako bi odlučili hoće li prijeći u republiku . Četrdeset pet posto birača odlučilo je zamijeniti kraljicu Elizabetu II ceremonijalnim predsjednikom, što je daleko manje od potrebne dvije trećine. Gonsalves je rekao da bi želio pokušati ponovno.

"Ne znam hoće li se to dogoditi. Ali se nadam. Ako se ne dogodi, netko drugi će stati na moja ramena i nastaviti taj posao", rekao je Gonsalves.

Prema nedavnoj anketi provedenoj u 15 zemalja u kojima je kralj šef države, Sveti Vincent i Grenadini su među onima koji se najviše protive tome da postanu republika.

Istraživanje, koje je proveo britanski političar koji je postao anketar Lord Ashcroft, pokazuje da bi ideju odbacila većina od 63 posto Lord Ashcroft Polls intervjuirao je 22.701 odraslu osobu u 15 zemalja.

U saopćenju je Buckinghamska palača rekla da je odluka o prijelazu u republiku "isključivo stvar svake zemlje članice".

"Kralj Charles je barem očito zainteresiran za razgovor. I pozdravljam to. Ali ne znam hoće li se kralj Charles ispričati bez britanske države", kazao je premijer države.

Buckinghamska palača rekla je za BBC da kralj ropstvo shvaća "vrlo ozbiljno".

Premijer Ralph Gonsalves bio je na dužnosti posljednji put kada su Sveti Vincent i Grenadini glasali o tome da britanski monarh bude šef države 2009.

Buckinghamska palača saopćila je da sarađuje s neovisnom studijom koja istražuje odnos između britanske monarhije i trgovine robljem u 17. i 18. stoljeću. Gonsalves je rekao da je kontaktirao vladu Davida Camerona po tom pitanju, ali je odbijen.

"Njihov odgovor je bio: 'Gledajte, mi se ne ispričavamo. Gledajmo naprijed, učimo. Ne gledajmo u prošlost'. Postoji samo jedan problem s tim. Sadašnjost je prošlost", rekao je.

Gonsalves je dodao da sadašnji premijer Velike Britanije, Rishi Sunak, također nije u pravu što se odbio ispričati za historijsku ulogu Velike Britanije u trgovini robljem, dodajući da je odlazak na Međunarodni kazneni sud za pokretanje postupka također opcija.

"Možemo nastaviti politički rad, možemo raditi diplomatski, ali možemo ići i na Međunarodni sud pravde, na primjer", rekao je.