Pomoć umornoj armiji
16

Prekaljeni borci iz jednog od najdugovječnijih oružanih sukoba dolaze u Ukrajinu

B. H.
Foto: US Army
Foto: US Army
Ukrajinski borci iscrpljeni dvogodišnjim borbama s ruskom ratnom mašinerijom dočekuju i prekaljene borce iz jednog od najdugovječnijih oružanih sukoba na svijetu - profesionalne vojnike iz Kolumbije.

Oni jačaju redove dobrovoljaca iz različitih krajeva svijeta koji su se već odazvali pozivu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se pridruže ratu protiv Rusije.

Borba protiv narko-kartela

Kolumbijska vojska desetljećima se bori protiv narko-kartela i pobunjeničkih gerilaca, zbog čega su njeni vojnici jedni od najiskusnijih na svijetu.

S 250.000 vojnika, Kolumbija ima drugu najveću vojsku u Latinskoj Americi nakon Brazila. Svake godine više od 10.000 vojnika napusti kolumbijsku vojsku. Stotine njih zatim odlaze u Ukrajinu boriti se, gdje mnogi zarađuju četiri puta više od iskusnih dočasnika u Kolumbiji.

"Kolumbija ima veliku vojsku s vrlo dobro obučenim vojnicima, ali njihove plaće nisu tako velike u usporedbi s vojskama drugih zemalja", kaže Andrés Macías sa Univerziteta u Bogoti.

Početkom novog stoljeća kolumbijski su vojnici nakon odlaska na dopust krenuli u inostranstvo kako bi radili za američku vojsku, na primjer kao zaštitari naftnih bušotina u Iraku.

Penzionisani pripadnici kolumbijske vojske također su regrutirani za obuku boraca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su se potom pridružili ratu u Jemenu protiv Huta.

Uloga Kolumbije kao regrutnog mjesta za svjetsku "sigurnosnu industriju" ima i svoju mračniju stranu. Dva kolumbijska plaćenika ubijena su, a 18 uhapšeno zbog veze s atentatom na haićanskog predsjednika Jovenela Moisea 2021.

Hector Bernal, bivši vojni bolničar koji vodi centar za taktičku medicinu u blizini Bogote, rekao je da je u proteklih osam mjeseci obučavao više od 20 Kolumbijaca za borbu u Ukrajini. Oni su poput latinoameričkih migranata koji odlaze u SAD u potrazi za boljom budućnošću, smatra Bernal.

"Oni nisu dobrovoljci koji se žele boriti za neki narod, njihova motivacija je finansijska", dodao je.

Male su im plate

Dok generali u Kolumbiji imaju plate, uključujući i bonuse, oko šest hiljada dolara mjesečno, kao i ministri, privatni vojnici imaju puno manje. Kaplari u Columbiji primaju osnovnu plaću od oko 400 dolara mjesečno, dok iskusni narednici mogu zaraditi i do 900 dolara. Minimalna mjesečna plaća u Kolumbiji sada iznosi 330 dolara.

U Ukrajini svaki pripadnik oružanih snaga, bez obzira na državljanstvo, ima pravo na mjesečnu plaću do 3.300 dolara, ovisno o činu i vrsti službe. Ako su ranjeni, imaju pravo na do 28.660 dolara, ovisno o težini ozljeda. Kada poginu u borbi, njihove porodice imaju pravo na 400.000 dolara odštete.

U vojnoj bolnici u kojoj se inače liječe ukrajinski vojnici nalazi se skupina od pedesetak kolumbijskih boraca koji većinu vremena između medicinskih zahvata provode na mobitelu - zovu kući, surfaju internetom ili slušaju glazbu. Putem društvenih mreža doznali su i za regrutiranje vojnika za Ukrajinu u Kolumbiji. Ali kad im se u ratu nešto ozbiljno dogodi, porodicama je to teško doznati.

Diego Espitia izgubio je kontakt sa svojim rođakom Oscarom Trianom, koji se prošlog augusta pridružio ukrajinskoj vojsci. Šest sedmica kasnije, umirovljeni vojnik Triana prestao je objavljivati na društvenim mrežama.

Budući da u Bogoti nema ukrajinske ambasade, Trianina porodica informacije traži preko ukrajinske ambasade u Peruu ili kolumbijskog konzulata u Poljskoj, odakle je Trian došao u Ukrajinu. Niko se nije javio.

"Želimo da nam vlasti u obje zemlje daju informacije o tome što se dogodilo, da odgovore na naše e-mailove", rekao je Espitia.

Zastoj na bojnom polju

Dodao je kako ne zna što je njegovog 43-godišnjeg rođaka natjeralo da se bori u Ukrajini. Proveo je više od 20 godina u kolumbijskoj vojsci i odlazak iz nje mu je bio "psihički težak".

"Možda je to učinio zbog novca ili jer mu je trebao adrenalin od borbe", rekao je Espitia.

Usred zastoja na bojnom polju s Rusijom, Ukrajina proširuje sistem koji omogućuje ljudima iz cijelog svijeta da se pridruže ukrajinskoj vojsci, rekao je Oleksandr Shahuri iz Odjela za koordinaciju stranaca u Oružanim snagama Ukrajine. Početkom 2022. vlasti su rekle da se u Ukrajini nalazi 20.000 ljudi iz 52 zemlje. Sada, u skladu s tajnosti vojnih podataka, vlasti ne govore koliko je stranaca na ratištu.

Ipak, profil boraca se promijenio. Prvi valovi volontera uglavnom su dolazili iz postsovjetskih zemalja ili zemalja engleskog govornog područja. Poznavanje ruskog ili engleskog jezika olakšalo im je integraciju u ukrajinsku vojsku, rekao je Shahuri. Prošle je godine vojska stvorila mrežu regruta, instruktora i mlađih operativnih časnika koji govore španski, dodao je.