Svijet
0

Predsjedništvo EU ljuto zbog curenja informacija van unije

FENA
Predsjedavajući Evropske unije, finski ministar vanjskih poslova Erik Tuomioja, optužio je danas države članice za "curenje" važnih informacija o vanjskoj politici ka državama van Unije, uključujući Izrael.

"Dugo se već zna da se svi dokumenti koji se odnose na Bliski istok nađu u Tel Avivu sat vremena nakon što su dostavljeni državama članicama", napisao je Tuomioja u komentaru koji prenosi briselski internet dnevnik "EU Observer".

On je dodao da se te informacije vjerovatno prenose i Washingtonu i Moskvi.

[SLIKA]1[/SLIKA] Erik Tumioja, predsjedavajući Evropske unije

Tuomioja je ocijenio da se radi o "lošoj transparentnosti" u okviru Unije i da to ima negativan utjecaj na sposobnost vanjske politike EU, kao i da ohrabruje države članice da djeluju van zvaničnih struktura odlučivanja EU.

"Ovo je problematično za čitavu Uniju, ali je posebno štetno za manje države članice", napisao je finski ministar vanjskih poslova.

On je kritikovao svoje kolege iz država članica što rade u skladu s nacionalnim interesima i pripremaju se za samite EU kao da se radi o pripremama za "teške pregovore sa zemljama koje možda imaju neprijateljske stavove".

Tuomioja je kritikovao i zvaničnike EU za prerano davanje komentara medijima, kao i medije za objavljivanju "obojenih i nacionalno kontradiktornih izvještaja o tome kako se donose odluke, čime se mnogi ministri nađu u situaciji da medijske priloge ne prepoznaju kao opis sastanka na kojem su sami učestvovali".

"Bilo bi od velikog značaja za moral, povjerenje i efikasnost EU ukoliko bi ministri dolazili na sastanke EU s određenim osjećajem zajedničkih ciljeva, a ne samo da bi se vratili kući s rezultatima za domaću upotrebu", ocijenio je Tuomioja, a preneo "EU Observer".