Češka Republika
0

Predsjednik Klaus imenovao nove ministre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češki predsjednik Vaclav Klaus u petak je imenovao pet novih ministara u vladi, u potezu koji bi mogao zaključiti dugo planiranu rekonstrukciju vlade premijera Mireka Topolaneka u vrijeme kada zemlja predsjedava Evropskom unijom.

Topolanek je obećao rekonstruirati trostranačku vladu desnog centra nakon što su njegovi vladajući Građanski demokrati poraženi na regionalnim i senatskim izborima u oktobru, prenosi DPA.

Vladajuće stranke, koje također uključuju Kršćanske demokrate i Zelene, otuđile su se od glasača nakon uvođenja nepopularnih finansijskih mjera, kao što su direktna plaćanja u sistemu zdravstvene zaštite.

Novi ministri preuzet će svoje portfelje u vrijeme kada se očekuje da ekonomska kriza punom snagom pogodi centralnu Evropu i na početku šestomjesečnog češkog rotirajućeg predsjedavanja EU-om koje traje do 30. juna.

Daniela Filipova (51) nova je ministrica zdravstva, a Petr Bendl, koji navršava 43 godinu u subotu, novi je ministar saobraćaja.

Cyril Svoboda (52), preuzeo je kormilo nad ministarstvom regionalnog razvoja od Jirija Cuneka (49), kontroverznog lidera Kršćanskih demokrata čija je nedavna ostavka otvorila put za velike kadrovske promjene usred mandata vlade.

Svoboda je predao svoj raniji položaj ministra pravde svom prezimenjaku Pavelu Svobodi (46), dok je ministrica odbrane Vlasta Parkanova (57) naslijedila Cunekov položaj zamjenika premijera.

Michael Kocab (54), rok muzičar koji je napustio politiku nakon što je predvodio uspješne napore na povlačenju sovjetskih vojnika iz nekadašnje Čehoslovačke 1991., preuzeo je mjesto ministra za manjine i ljudska prava.