Svijet
6

Predsjednik Katalonije najavio referendum o nezavisnosti 2017. godine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Carles Puigdemont rekao kako će se iduće godine održati referendum o nezavisnosti bez obzira na zabranu Ustavnog suda.

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont rekao je kako će se iduće godine održati referendum o nezavisnosti te sjeveroistočne španske pokrajine bez obzira što je prošle sedmice španski Ustavni sud zabranio njegovo organiziranje, prenosi Aljazeera.

"Budućnost Katalonije se piše s 'd', početnim slovom riječi 'demokratija'", izjavio je Puigdemont u Barceloni prisustvujući jednom stranačkom događaju, prenosi Hina.

"Organizirat ćemo referendum 2017. bez greške", poručio je okupljenim zagovornicima samostalne Katalonije, regije sa 7,5 miliona stanovnika i vlastitim jezikom.

Prošle sedmice je Ustavni sud u Madridu ponovio kako je organiziranje referenduma nezakonito te da bi organizatori mogli snositi posljedice.

Prema ustavu Španije, usvojenom 1978., referendumi se mogu organizirati jedino na nivou čitave zemlje.

Regionalni katalonski parlament, u kojem većinu imaju pobornici otcjepljenja, donio je deklaraciju prema kojoj bi stanovnici Katalonije, vjerovatno u septembru iduće godine, izašli na biračka mjesta.

Potpredsjednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria, koja je u subotu bila na sastanku u Barceloni, rekla je kako katalonska vlada nema mandat za organiziranje referenduma.

"Španska vlada je i vlada Katalonije i Katalonaca. Tu smo kao njihov predstavnik i sagovornik", dodala je.

Španska vlada desnog centra prošli mjesec je preuzela novi četverogodišnji mandat te se protivi referendumu koji bi mogao ugroziti cjelovitost zemlje.

Tri od četiri najveće stranke u španskom parlamentu ne podržavaju nastojanja katalonske vlade i parlamenta, a time i promjenu ustava koji bi dopustio referendum.