Zbog situacije u državi
8

Predsjednik Gvineje svrgnut vojnim udarom

N. C.
Predsjednik Gvineje Alpha Conde svrgnut vojnim udarom. Mamadyja Doumbouye, načelnika Specijalnih snaga i vojnici pojavili su se na nacionalnoj televiziji tvrdeći da su raspustili vladu.

U obraćanju bilo je devet vojnika, nekoliko ogrnutih crvenom nacionalnom zastavom, te su rekli da su vlast preuzeli zbog rasprostranjene korupcije, lošeg upravljanja i siromaštva.

Doumbouyeje na snimku na kojem se nalazi s grupom vojnika poručio da su zauzeli vladu zbog političke i ekonomske situacije u državi. On je istakao da je predsjednik Conde u njihovim rukama,

U drugom videu na društvenim mrežama moglo se vidjeti da je Conde izgledao izuzetno neraspoložen i iscrpljen u prostoriji u kojoj su bili i vojnici.

Snažna pucnjava čula se u nedjelju ujutro u Conakryju, glavnom gradu Gvineje. Kako navodi metke su ispalili vojnici iz jedinica specijalnih snaga.

Zapadnoafrička država Gvineja bogata je prirodnim resursima, ali godine nemira i lošeg upravljanja učinile su je jednom od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Na zapadu izlazi na Atlantski okean, a na kopnu graniči s Gvinejom Bisau i Senegalom na sjeveru, Malijem na sjeveroistoku, Obalom Bjelokosti na istoku, Liberijom na jugu te Sijera Leoneom na jugozapadu.