Samit Vijeća EU
3

Predsjednica EU parlamenta o korupcionom skandalu: Neću gurati stvari pod tepih

V. K.
Roberta Metsola (Screenshot: Europa.eu)
Roberta Metsola (Screenshot: Europa.eu)
Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola obratila se medijima uoči današnjeg zasjedanja Evropskog vijeća te se naročito osvrnula na korupcionu krizu koja je pogodila ovu instituciju.

U obraćanju uoči sastanka, Metsola je naglasila kako je ovo jako važan samit za Evropsku uniju, naročito što je posljednji u ovoj godini.

"Ukrajina ostaje prioritet u našoj agendi, ali govorit će se i o drugim temama. Pozdravljam odluku o ulasku Hrvatske u Šengensku zonu, ali izražavam razočarenje što isto nije učinjeno za Bugarsku i Rumuniju", rekla je Metsola.

Nakon toga, predsjednica Evropskog parlamenta govorila je o korupcionom skandalu unutar EU parlamenta.

"To je snažan udarac demokratiji i svemu onome što smo radili do sada. Na ovom samitu ću poslati poruku kako nećemo gurati stvari pod tepih. Radit ću sve što mogu, zajedno s kolegama, da vratim poziciju Evropskog parlamenta kao kuće demokratije. Kuće koja je čista, transparentna i nije na prodaju", poručila je predsjednica Evropskog parlamenta.

Inače, pored niza tema kojima će se baviti šefovi vlada država EU, na današnjoj sjednici ministri bi trebali potvrditi i preporuku Evropske komisije o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.