Svijet
0

Pred samit: Odustaje li Evropska unija od ustava

FENA
Njemačka je predložila članicama Evropske unije da se odustane od ideje pravljenja ustava kada se danas sastanu na samitu organizacije u Bruxellesu.

"Ustavni koncept... je odbačen", kaže se u dokumentu koji je objavila Njemačka, kao trenutno predsjedavajuća članica EU-a i samita u Bruxellesu.

U dokumentu je napravljeno nekoliko ustupaka članicama EU-a koje se protive dijelovima ranije predloženog nacrta ustava koji je odbijen na referendumima u Francuskoj i Holandiji.

Usprkos tome, Poljska i Britanija upozoravaju da bi mogle iskoristiti svoje pravo na veto ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi u vezi s novim ugovorom.

Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski izjavio je da je "veto i dalje vrlo vjerovatan", dok je šefica britanske diplomatije Margaret Beckett rekla da je "nepostizanje sporazuma bolje od lošeg sporazuma".

Govoreći u britanskom parlamentu, Beckett je dodala da se Britanija zalaže za "Evropu suverenih država a ne za nekakvu superdržavu".

Cilj dvodnevnog samita je da se postigne sporazum o održavanju međuvladine konferencije s ciljem da se precizno utvrdi tekst sporazuma koji bi trebalo da zamijeni propali nacrt ustava EU: Ukoliko članice ne postignu dogovor, dopisnici ocjenjuju da bi EU ušla u duboku krizu nalik na onu poslije odbijanja nacrta ustava na plebiscitima u Francuskoj i Holandiji prije dvije godine.

U dokumentu koji je pripremila Njemačka predlaže se da se novi sporazum nazove "Reformski ugovor", da se prihvati kako EU neće imati "ministra vanjskih poslova" i članicama dadne pravo da se izuzmu iz odluka EU-a u vezi s policajskim ovlaštenjima i krivičnim zakonima.

Dopisnici kažu da bi za Britaniju najveći problem mogao biti taj što se Njemačka i dalje zalaže za to da povelja EU-a o osnovnim pravima bude zakonski obavezujuća za sve članice. London strahuje da bi se time stvorila mogućnost da Evropski sud mijenja britanske zakone o radu.

Dio propalog ustava kojem se Poljska najviše protivila, uvođenju novog sistema glasanja prilikom donošenja odluka EU-a, ostao je i u novom prijedlogu Nemačke. Dopisnici kažu, međutim, prenosi BBC, da je Njemačka u dokumentu Poljskoj "diskretno ponudila maslinovu grančicu".

Prvi put se u jednoj fusnoti novog dokumenta spominje da Poljska, uz podršku Češke, želi pokrenuti mogućnost promjene sistema glasanja na samitu u Bruxellesu.

Novi sistem glasanja bi radio u korist većih, a na štetu srednje velikih i manjih članica EU-a i u tome kontekstu bi smanjio uticaj Poljske.

Usprkos upozorenjima o upotrebi veta, poljski premijer je nagovijestio da bi mogao odustati od daljeg protivljenja ako dobije garancije da će imati uticajan glas prilikom donošenja odluka EU-a.

"Svjesni smo da ne možemo zaustaviti proces reforme i da bi to bilo isuviše opasno za budućnost", rekao je Kaczynski, uz ocjenu kako su šanse da se samit završi dogovorom "pola-pola".

U njemačkom dokumentu Britanija je još dobila uvjeravanja da Evropski sud neće imati ovlaštenja da preispituje vanjskopolitičke odluke članica.

Na zahtjev Holandije dokument predviđa veća ovlaštenja nacionalnih parlamenata da blokiraju zakone EU-a.

Međutim, drugi zahtjev Holandije - da se u novi sporazum unesu kriteriji za prijem novih članica - odbijen je pošto bi tako, po riječima jednog neimenovanog diplomata, "bio poslan pogrešan signal balkanskim zemljama".