Svijet
2

Pravda je spora ali dostižna: Bivši čuvar logora Auschwitz na optuženičkoj klupi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Reinhold Hanning, bivši čuvar nacističkog logora Auschwitz, koji danas ima 94 godine pojavit će se na sudu u Njemačkoj zbog saučesništva u strašnim zločinima i ubistvu najmanje 170.000 ljudi.

U optužnici se navodi da je Hanning dočekivao Jevreje u koncentracionom logoru i neke od njih sprovodio u gasne komore. On je priznao da je bio čuvar, ali da nije učestvovao u masovnim ubistvima.

Suđenje će biti održano u gradu Detmold i vjerovatno je jedno od posljednjih suđenja te vrste u Njemačkoj. Hanning je jedan od četvorice čuvara kojima će se suditi u narednim mjesecima za učešće u nacističkim zločinima tokom Drugog svjetskog rata.

U koncentracionom logoru Auschwitz nacisti su ubili 1,1 milion ljudi, od kojih su većina Jevreji.

Optuženim čuvarima prvo se trebalo suditi za direktna ubistva, ali je u međuvremenu to promijenjeno te ih se sada tereti sa saučesništvo.

Prošle godine njemački sud osudio je Oscara Groeninga (94) za saučesništvo u ubistvu najmanje 300.000 ljudi u Auschwitzu. Poznat i kao "knjigovođa Auschwitza" Groening je navodno bio zadužen za brojanje novca oduzetog od zarobljenika.