Tuže ga za klevetu
40

Poznati italijanski pisac kritikuje desničarsku vlast: Sve smo bliže Srbiji, balkaniziramo se

V. K.
Roberto Saviano (Foto: EPA-EFE)
Roberto Saviano (Foto: EPA-EFE)
Poznati italijanski pisac Roberto Saviano koji je karijeru posvetio raskrinkavanju mafijaških aktivnosti u Italiji, posljednjih nekoliko mjeseci suočava se sa brojnim suđenjima koja se odnose na tužbe koje su pokrenuli protiv njega političari u ovoj zemlji.
Pored italijanske premijerke Giorgie Meloni, jedan od onih koji je tužio pisca za klevetu je i ministar kulture Gennaro Sangiuliano.

Međutim, sud u Rimu je prije nekoliko dana donio odluku kako se tužba odbacuje, a tim povodom Saviano je u intervjuu za La Stampu komentirao pravosuđe u Italiji i postupke koji su pokrenuti protiv njega.

"To je kazna koja se ne može uzeti zdravo za gotovo u ovakvoj političkoj situaciji. Sada je sve teže kritizirati vladu snažnim riječima. Moramo biti u mogućnosti kritikovati nadležne, a ne da to radimo sa oprezom. Što je veća politička moć, veća mora biti i mogućnost kritike", rekao je Saviano.

Ističe i kako ga je zbog "teških riječi" tužila skoro cijela italijanska vlada.

"Moramo se zapitati kolika je cijena koju plaćaju oni koji oštro kritiziraju vlast. Cijena se ne plaća samo na sudu na koji me odvle skoro cijela vlada. Thomas Mann je tvrdio da samo u režimima, nakon što se eliminiše opozicija, intelektualci ostaju jedini pandan moći. Ja nisam neprijatelj. Pišem knjige. Intelektualac ima samo riječ", poručio je.

Na pitanje novinara da li je sloboda kritike u Italiji u opasnosti, Saviano je naglasio kako su problemi sve izraženiji.

"Italija je sve bliža Poljskoj, Orbanovoj Mađarskoj i Srbiji. Balkaniziramo se. U Francuskoj postoji zabrinutost također. Kritički nastrojeni intelektualci osjećaju se sve više usamljenima", ističe Saviano.

Iako su ga za klevetu tužili i premijerka kao i ministar Matteo Salvini, Saviano ističe kako neće odustati od svoje borbe.

"Borit ću se na sudu. Mediji su kolonizirani i uplašeni prije svega ekonomskom krhkošću. Rizik za demokratiju kao na Balkanu je evidentan. To je vidljivo iz toga kako se bave pitanjem migranata, zatvora, slobode kritike", zaključio je.