Sve snimao
36

Poznati britanski zoolog priznao da je seksualno zlostavljao desetine pasa

S. M.
Poznati britanski stručnjak za krokodile priznao je 60 optužbi koje se odnose na mučenje životinja.

Australijski sud je čuo da je Adam Britton snimio sebe kako muči desetine pasa dok skoro svi nisu umrli. Snimke je postavljao na internet, gdje je također pristupao materijalima na kojima su prikazana zlostavljanja djece, piše BBC.

Na ročištu u Vrhovnom sudu Northern Territory (NT) u ponedjeljak, tužioci su iznijeli slučaj protiv poznatog zoologa, koji je radio na produkciji BBC-a i National Geographica.

Većina detalja o zločinima Brittona previše su brutalni, pa je sudija upozorio ljude da napuste sudnicu.

Glavni sudija Majkl Grant rekao je da je zabrinut da bi saslušanje činjenica o slučaju moglo da izazove šok.

Britton je imao "sadistički seksualni interes" za životinje najmanje od 2014. godine, rekli su tužioci na sudu, a uz iskorištavanje vlastitih kućnih ljubimaca, manipulirao je i druge vlasnike pasa da mu daju svoje.

Koristio bi platformu za online tržište Gumtree kako bi pronašao ljude koji su često nevoljko davali svoje ljubimce zbog putovanja ili obaveza na poslu.

U stvarnosti, on je zlostavljao životinje u transportnom kontejneru na svom imanju koji je bio opremljen opremom za snimanje - za koju je sud čuo da je nazvao "soba za mučenje" - prije nego što je podijelio snimke svojih zločina na internetu pod pseudonimima.

Takav video je na kraju proslijeđen policiji NT koja je uhapsila Brittona u aprilu 2022. Od 42 psa koje je zlostavljao u 18 mjeseci prije hapšenja, 39 je umrlo.

Rođen u West Yorkshireu, Britton je odrastao u Velikoj Britaniji prije nego što se preselio u Australiju prije više od 20 godina kako bi radio s krokodilima.

Sa doktoratom iz zoologije, 51-godišnjak je izgradio globalnu reputaciju zbog svoje stručnosti, držeći akademsku poziciju na Univerzitetu Charles Darwin.