Gore šume
0

Požari haraju Evropom

FENA
Šumski požari haraju od četvrtka Španijom i italijanskom regijom Sardinijom, a požar na jugu Francuske uspješno je stavljen pod nazdor.

Najpogođenija pokrajina u Španiji je Aragon, a više požara krajem dana još nije ugašeno. Jedan je vatrogasac poginuo kad se njegov kamion prevrnuo u provaliju. To je peta žrtva požara u Španiji u ovoj sedmici, pošto su u utorak stradala četiri vatrogasca u Kataloniji. Aragonska pokrajinska vlada preko središnje vlade zatražila je pomoć od Francuske, a Portugal je već poslao jedan kanader. Uzroci požara, koji su pogodili i Kataloniju, kao i pokrajine na sjeveru i u središtu zemlje, različiti su - od oluja koje su odgovorne za požar u Aragonu, do onih koji su izazvani namjerno.

Zbog požara u srijedu je bio prekinut saobraćaj vozova velikih brzina između Madrida i Barcelone. U Italiji, na sjeveru Sardinije, u četvrtak su u požaru poginule dvije osobe, a još se jedna smatra nestalom. Uzroci su vjetar i val vrućina - termometar je u nekim dijelovima Sardinije pokazivao čak 46 stepeni. U Francuskoj je u blizini Marseillea planuo požar izazvan vojnim vježbama, zbog čega je premijer Francois Fillon najavio sankcije.

"Taj požar očito je izazvan profesionalnom greškom", rekao je. Pošto je izbio požar u srijedu popodne u vojnom kampu te se tokom večeri proširio do granica grada, vojska je odmah suspendirala vojnika Legije stranaca, ali nije objavila njegovo ime. Tri požara u četvrtak su izbila i na Korzici, a u Grčkoj ih je planulo nekoliko na jugu poluotoka Peloponeza i na otoku Eviji.

Portugal je relativno pošteđen - izbilo je nekoliko manjih požara koji nisu izazvali veće štete.