Ogromna katastrofa
44

Požar koji je zahvatio Grčku proglašen za najveći ikada zabilježen u Evropskoj uniji

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šumski požar u Grčkoj najveći je šumski požar ikada zabilježen u EU i blok mobilizuje gotovo polovinu svog protupožarnih zračnih snaga kako bi ga suzbio, rekao je glasnogovornik Evropske komisije.

Jedanaest aviona i helikopter iz flote EU-a poslani su u pomoć u gašenju požara sjeverno od grada Alexandroupolisa, zajedno s 407 vatrogasaca, rekao je u utorak Balazs Ujvari.

Služba civilne zaštite EU-a saopćila je da je požar zahvatio više od 810 kvadratnih kilometara, područje veće od New Yorka.

"Ovaj šumski požar najveći je u EU od 2000. godine, kada je Evropski informacijski sustav o šumskim požarima (Effis) počeo bilježiti podatke", saopćila je služba.

Grčka vatrogasna služba rekla je da je požar "još uvijek izvan kontrole" u nacionalnom parku Dadia u sjeveroistočnoj regiji, vitalnom utočištu za ptice grabljivice.

Otkako je izbio 19. augusta, u požaru je poginulo 20 ljudi, od kojih je 18 migranata čija su tijela pronađena u regiji koja se često koristi kao ulazna tačka iz susjedne Turske.

EU koristi flotu od 28 aviona, 24 aviona za ispuštanje vode i četiri helikoptera, koje su dopremile zemlje članice da pomognu u borbi protiv požara u bloku i na susjednim teritorijima.

Radi se na stvaranju samostalnih zračnih snaga od 12 aviona koje finansira EU i koje će biti u potpunosti oformljeni do 2030. godine.

"Znamo da požari postaju sve teži. Ako pogledate brojke svake godine u proteklim godinama, vidimo trendove koji nisu nužno povoljni, a to zahtijeva naravno više kapaciteta na razini država članica", rekao je Ujvari.

Grčku su ovog ljeta poharali brojni požari koje vlada i stručnjaci pripisuju klimatskoj krizi.

Janez Lenarčič, komesar EU-a za upravljanje krizama, rekao je da raspoređivanje aviona naglašava predanost bloka brzoj i učinkovitoj kolektivnoj akciji u vrijeme krize.