Japan
0

Povučeno upozorenje na pojavu cunamija izdato nakon današnjeg potresa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanska meteorološka služba povukla je upozorenja na pojavu cunamija koje je izdato nakon što je ranije u četvrtak potres jačine 7,4 stepena Richtera pogodio sjeveroistočni dio Japana.

Ovaj potres dogodio se na skoro istom mjestu i dubini kao razorni potres od 11. marta i među najjačim je od preko 1.000 potresa koji su od tada pogodili ovu zemlju.

Nakon današnjeg potresa, za priobalni dio, već razoren u potresu od prije mjesec dana, izdato je upozorenje na pojavu cunamija visine do dva metra, a stanovništvo je bilo upozoreno da se udalji od obale i skloni na viša područja, javio je AP.

Američki institut za geologiju saopćio je da se potres dogodio 65 kilometara istočno od Sendaija, glavnog grada prefekture Mijagi, koja je 11. marta najviše stradala, i 115 kilometara od Fukushime.

Zvaničnici u havarisanoj nuklearnoj elektrani Fukushima saopćili su da novi potres, iako jak, nije izazvao nove probleme u ovom postrojenju.

Od siline potresa čak i u Tokiju, koji je od epicentra udaljen 330 kilometara, zgrade su se tresle čitav minut, a u gradu Ichinoseki, na istočnoj obali, nestalo je struje i zgrade su se snažno zatresle, ali bez veće štete.

Potres koji je Japan pogodio 11. marta, jačine 9 stepeni Richtera, izazvao je cunami s talasima do 10 metara.

Prema najnovijim podacima Nacionalne policijske agencije, broj poginulih od ovih katastrofa u Japanu dostigao je 12.554, dok se kao nestalo vodi 15.077 osoba.