Obolio student
0

Potvrđen prvi slučaj svinjske gripe na Kubi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kuba je potvrdila prvi slučaj svinjske gripe kod meksičkog studenta koji se školuje na tom otoku.

Saopćenje ministarstva zdravlja o pojavi ove bolesti od koje su oboljele hiljade osoba diljem svijeta, pročitano je u ponedjeljak u večernjim vijestima na televiziji. U saopćenju se ističe da 14 studenata iz grupe koja se 25. aprila počela vraćati s odmora iz nekoliko meksičkih država, ima simptome slične gripi. Nekolicina studenata je poslije izolirana radi pretraga, a većina je nakon pregleda puštena kući, prenose u utorak agencije.

U saopćenju se dodaje da su na čitavom području Kube vlasti pregledale 84 sumnjiva slučaja bolesti kod osoba različite nacionalnosti. Samo je jedna bila pozitivna na virus.

Kubanske vlasti su 29. aprila na neodređeno vrijeme ukinule sve letove prema Meksiku, žarištu epidemije koja se proširila u mnogim zemljama svijeta i po službenim podacima je odnijela 61 život, od kojih 56 u Meksiku. Zbog epidemije kubanska civilna zaštita je od kraja aprila u stanju uzbune, što znači pojačani nadzor u pomorskim i u zračnim lukama u toj zemlji koja svake godine privlači više od dva miliona turista.

Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo zatražila je u ponedjeljak da se ukinu ograničenja u avio saobraćaju koja su u borbi s gripom donijele neke zemlje, među njima i Kuba, i koja, upozoravaju meksičke vlasti, izlaze iz okvira preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).