Haiti
0

Potres uništio 90.000 radnih mjesta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Potres na Haitiju je uništio oko 90.000 radnih mjesta jer su uništene zgrade, kuće i fabrike, saopćio je u petak Međunarodni ured za rad (IOM).

"Procjenjujemo da je oko 90.000 radnih mjesta potpuno izgubljeno", izjavio je šef urgentne ekipe IOM-a Alfredo Lazarte na konferenciji za štampu u Ženevi.

Još 350.000 radnih mjesta "ozbiljno je ugroženo" jer je uništena jedna trećina važnih fabrika na Haitiju i mnogobrojne kuće, a u nekim od njih su se obavljali poslovi, dodao je on.

Nivo nezaposlenosti je prije potresa koji je pogodio Haiti 12. januara i u kojem je izgubilo život 223.500 ljudi, a više od milion ljudi ostalo bez krova nad glavom, dosegao 70 do 80 posto, prema podacima američke vladine agencije za pomoć razvoju USAID.

"Problem je što je izgubljen dohodak, a ne samo radna mjesta", ocijenio je Lazarte. "To bi moglo da stvori dodatni problem, jer čak i u zonama koje nisu pogođene, mala preduzeća se žale da su izgubila svoje klijente koji su otišli ili su umrli".

"To je potpuno oslabilo lokalno tržište", precizirao je on i istakao da se zbog krize promijenila prioritetna kupovina klijentele i da trgovine nisu u stanju da odgovore na izmijenjenu potražnju.