Zemlja se otvorila
0

FOTO+VIDEO / Potres na Novom Zelandu otvorio novu rasjednu liniju

Sarajevo-x.com
Snažan zemljotres jačine 7,1 stepen po Richteru, koji je pogodio u subotu Novi Zeland, otvorio je rasjed u zemljinoj kori koji je na nekim mjestima širok više od tri metra, tvrdi geolog Mark Quigley sa Univerziteta Canterbury.

U potresu koji je uzrokovao velika oštećenja blizu 500 zgrada i saobraćajne infrastrukture na sreću nije bilo poginulih, no povrijeđeno je najmanje 100 osoba.

U drugom najvećem gradu Novog Zelanda, Christchurchu, u nedjelju je počelo raščišćavanje i procjena štete, no jaka podrhtavanja tla i snažan vjetar ometaju u čišćenju ruševina.

Foto: AP
Foto: AP
Kako izvještavaju strane agencije, neke zgrade se i dalje urušavaju usljed blažeg podrhtavanja tla, te je još uvijek na snazi vanredno stanje.

Gradonačelnik Christchurcha izjavio je kako su struja i voda stigli u grad i kako većina građana ima neophodne uslove za život, no bit će potrebno vremena da se haotična situacija na ulicama dovede u red.

Potres jačine 7,1 stepen po Richteru je najjači kojeg Novi Zeland pamti. Ljudi su i dalje u panici.. Škole će biti zatvorene još najmanje do srijede, a do tada se očekuje da će biti obnovljen i gradski i željeznički saobraćaj.

Foto: AP
Foto: AP
Ono što građane Južnog otoka također zabrinjava jeste činjenica da je nakon potresa u zemlji nastalo niz rascjepa, a geolog Mark Quigley tvrdi da je potres otvorio novu rasjednu liniju široku i do tri metra.

"Potres je uzrokovan sudarom pacifičkih i australskih tektonskih ploča", kazao je geolog koji je na čelu istraživačkog tima te dodao kako je vidio i kuće koje su jednostavno popucale na pola od jačine potresa.