Svijet
0

Potraga za avionom kompanije AirAsia: Pronađena četiri velika dijela na dnu mora

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Indonezijski zvaničnici su danas saopćili da su pronašli olupinu aviona kompanije AirAsia te da su sonarom do sada na dnu mora otkrili četiri velika dijela.

Najveći dio je dug 18 i širok 5,4 metra. Prema riječima šefa Nacionalne agencije za potrage i spašavanje Henryja Bambanga, čini se da se radi o dijelu trupa aviona.

Jake struje i nemirno more sprečavaju ronioce da zarone i vizuelno provjere olupinu. Zvaničnici se nadaju da će u trupu aviona pronaći većinu od 162 tijela putnika i posade koja su vjerovatno vezana pojasevima. Do sada je pronađeno 30 tijela, koja su plutala morem.

Airbus A320 se 28. decembra srušio u more na putu od Surabayje u Indoneziji ka Singapuru. Nekoliko minuta prije prekida kontakta pilot je rekao kontroli leta da se približava opasnim oblacima, no, nije dobio dozvolu da se popne na veću visinu zbog gustog saobraćaja.

Još uvijek nije poznato šta je uzrokovalo pad aviona kompanije AirAsia u more. Čini se da je glavni faktor loše vrijeme, koje je bilo teško izbjeći.

Crne kutije još uvijek nisu pronađene. Prije pronalaska četiri velika dijela, na površini su pronađeni manji dijelovi aviona, a neki su završili i na obali.