Svijet
5

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence koristio privatni e-mail za obavljanje javnih poslova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mike Pence koristio je privatni e-mail za obavljanje javnih poslova u vrijeme dok je bio guverner američke države Indijane, pokazuju javni podaci, prenosi CNN.

U izjavi za medije Pence je istakao kako njegova i nedavna situacija Hillary Clinton nisu ni slične.

"Nema poređenja između mene i Hillary Clinton, odnosno kada je riječ o aferi korištenja privatnog servera e-mail pošte koji je potresao predsjedničku kampanju 2016. godine", kazao je Pence novinarima CNN-a.

E-mailovi koji su dobijeni prema zahtjevu za pristup javnim podacima pokazuju da je Pence komunicirao sa savjetnicima putem ličnog naloga na AOL-u o pitanjima nacionalne sigurnosti i sigurnosti rezidencije guvernera tokom četverogodišnjeg mandata na toj funkciji.

Pence je, također, imao sigurnosnih problema sa svojim e-mailom koji je bio meta pokušaja krađe podataka u proljeće prošle godine, navodi AP.

Penceovim kontaktima poslan je e-mail u kojem se lažno tvrdilo da su on i njegova žena zaglavljeni na Filipinima i da im je potreban novac.

On je potom počeo koristiti drugi nalog na AOL-u uz dodatne sigurnosne mjere, rekao je Penceov glasnogovornik ističući da je Pence prestao koristiti lični nalog od kako je postao potpredsjednik SAD-a. Prema zakonima Indiane, javnim funkcionerima nije zabranjeno korištenje ličnih e-mailova.