Loši uslovi rada
12

Potez bez presedana i glavobolja za papu Franju: 49 zaposlenika Vatikanskog muzeja pokrenulo spor

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Četrdeset i devet zaposlenika Vatikanskih muzeja pokrenulo je radni spor bez presedana zbog, kako kažu, nepravednih i loših uslova na njihovom radnom mjestu, što bi moglo dovesti do neugodne tužbe protiv administracije pape Franje.

Radnici, uglavnom službenici muzeja, poslali su peticiju vatikanskom "Governatorato", tijelu koje upravlja gradom Vatikanom, žaleći se na pravila koja uzrokuju "uslove rada koji potkopavaju dostojanstvo i zdravlje svakog radnika", rekla je odvjetnica Laura Sgro, koja ih zastupa.

Oni uključuju dodatne radne sate plaćene po nižim cijenama i nedovoljne zdravstvene i sigurnosne odredbe, rekla je Sgro. Radnici su se na ovu akciju odlučili tek nakon što su svi njihovi zahtjevi i zahtjevi godinama ostali bez odgovora, rekla je. Sindikati nisu dopušteni u Vatikanu.

Glasnogovornik Vatikanskih muzeja odbio je komentirati. Vijest je u nedjelju prvi put izvijestio dnevnik Il Corriere della Sera.

Ukupno 49 radnika, od 700 ljudi zaposlenih u Vatikanskim muzejima, svi su tialijanski državljani i dugi niz godina zaposleni su u Vatikanu.

Jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu, uz pariški Louvre i londonski British Museum, Vatikanski muzeji imaju neprocjenjivu zbirku umjetnina, a uključuju i čuvenu Michelangelovu Sikstinsku kapelu.

Peticija predstavlja prvi formalni korak u obveznom procesu mirenja prema vatikanskom pravu. Ako postupak mirenja ne uspije, slučaj se može iznijeti pred Vatikanski sud.

Sgro je dodala da se, zbog nepostojanja shema odsustva u vatikanskom radnom zakonodavstvu, od radnika koji su ostali neaktivni tokom pandemije COVID-19 zbog zatvaranja Vatikanskih muzeja sada traži da predaju zaostale plaće isplaćene tokom tog razdoblja.

"S ovom akcijom želimo biti konstruktivni, nadamo se da se ovo može pokazati pravom prilikom za opće ponovno promišljanje vatikanskih pravila rada", rekao je Sgro.