Nakon 10 godina pregovora
24

Postignut sporazum o "otvorenom moru", 30 posto svjetskih voda uvršteno u zaštićena područja

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ujedinjene nacije (UN) sinoć su postigle historijski sporazum o zaštiti svjetskih okeana nakon deset godina pregovora.

Ugovor o otvorenom moru stavlja 30 posto mora u zaštićena područja do 2030. godine, s ciljem zaštite i oporavka morske prirode. Dogovor je postignut u subotu uvečer, nakon 38 sati razgovora, u sjedištu UN-a u New Yorku.

Pregovori su trajali godinama zbog neslaganja oko finansiranja i prava na ribolov.

Posljednji međunarodni sporazum o zaštiti okeana potpisan je prije 40 godina 1982. godine, a riječ je o Konvenciji UN-a o pravu mora.

Tim sporazumom uspostavljeno je područje koje se zove otvoreno more - međunarodne vode u kojima sve zemlje imaju pravo na ribolov, brodove i istraživanja - ali je samo 1,2 posto tih voda zaštićeno.

Morski život koji živi izvan ovih zaštićenih područja izložen je riziku od klimatskih promjena, prekomjernog ribolova i brodskog saobraćaja.

Prema najnovijoj procjeni globalnih morskih vrsta, gotovo 10 posto je u opasnosti od izumiranja, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN), piše BBC.

Ova nova zaštićena područja, uspostavljena ugovorom, postavit će ograničenja na količinu ribolova, rute brodskih putova i istraživačke aktivnosti poput dubokog iskopavanja - kada se minerali uzimaju s morskog dna 200 m ili više ispod površine.