"Žena, život, sloboda"
22

Posthumno uručena nagrada Mahsi Amini, njena majka poručila: Ime moje kćerke je šifra slobode

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski parlament je posthumno uručio nagradu za prava Mahsi Amini, čija je smrt u iranskom pritvoru izazvala masovne proteste, jer je njena majka pozdravila ime svoje kćeri kao "tajni kod za slobodu".

Aminina majka, otac i brat propustili su ceremoniju u parlamentu u francuskom gradu Strazburu nakon što su im iranske vlasti zaplijenile pasoše i zabranile im let da preuzmu nagradu EU.

U govoru koji je pročitao advokat porodice, Aminina majka Mojgan Eftekhari rekla je da im je uskraćena mogućnost da prisustvuju što je čist primjer kršenja svih pravnih i ljudskih standarda.

Ona je rekla da je ime njene ćerke "postalo tajna šifra slobode i proširilo san o slobodi iz njenog rodnog mjesta, Kurdistana, po cijelom Iranu, Bliskom istoku i svijetu".

Amini, 22-godišnja iransko-kurdska, umrla je 16. septembra 2022. dok ju je držala iranska vjerska policija zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja za žene Islamske republike.

Njena smrt izazvala je ogromne proteste u Iranu i globalni pokret poznat kao "Žena, život, sloboda", pozivajući na kraj vlade koju predvode muslimanski klerici u Teheranu i nametanje marama ženama.