Svijet
0

Portugal: Svečano ratificiranje lisabonskog ugovora

FENA
Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva izabrao je simboličan datum - 9. maja, Dan Evrope, da u petak, tokom svečane ceremonije, proglasi dekret o ratifikaciji novog evropskog ugovora, potpisanog 13. decembra u Lisabonu.

Portugalski parlament izglasao je ratifikaciju 23. aprila velikom većinom.

Ovaj ugovor predstavlja "korak naprijed ka izgradnji ujedinjenije i solidarnije Evrope, čiji uspjeh zahtijeva političku odlučnost i usklađenost napora između lidera država članica i evropskih institucija", rekao je predsjednik Cavaco Silva.

"Portugal se može najbolje okoristiti novim ugovorom prilagođavajući se novoj ustavnoj arhitekturi, na efikasan način, kako bi garantirao efikasan utjecaj u procesu evropskog odlučivanja i efikasnoj odbrani nacionalnih interesa", nastavio je on.

Portugalski predsjednik je u nekoliko navrata dao svoju javnu podršku obnavljanju mandata aktuelnom predsjedniku Evropske komisije Portugalcu Joseu Manuelu Durao Barrosu, koji najesen završava svoj mandat.

U Lisabonu će predsjedniku Evropske komisije simbolično biti uručeni ključevi glavnoga grada. Način da se oda počast Barrosu čiji rad na čelu Komisije "predstavlja počast za Portugal i za grad Lisabon", rekao je gradonačelnik grada Antonio Costa.