Historijski poraz
12

Poraz Merkelove na izborima u Sjevernoj Rajni Vestfaliji

FENA
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel danas je doživjela historijski poraz na izborima u Severnoj Rajni Vestfaliji, te je prema prvim procjenama osvojila malo više od 26 odsto glasova, prenosi Tanjug.

Analitičari ocijenjuju da je ovo gorak poraz za Merkelovu i to u pokrajini, za koju se kaže da daje ton saveznim izborima.

Lider i nosilac izborne liste CDU Norbert Retgen je poslije teškog poraza podnio ostavku na mjesto šefa pokrajinske podružnice partije, a analitičari navode da Merkelova neće reagovati u stilu bivšeg kancelara Gerharda Sredera, koji je, kada je izgubio u Severnoj Rajni Vestfaliji raspisao odmah prevremene savezne izbore, na kojima ga je Merkelova, zatim, ''potukla''.

Istinski pobjednici u Diseldorfu bili su liberali, šefa diplomatije Gvida Vesterfela koji su, sa mladim Kristijanom Lindnerom na čelu premašili sva očekivanja i dobili čak 8,2 odsto glasova.

Suparnička Socijaldemokratska partija (SPD) dobila je, prema procjenama televizije ARD, 38,8 odsto, a njihovi ''prirodni'' koalicioni partneri, stranka Zeleni 11,8, tako da će ova pokrajina, na kojoj je danas 13,2 miliona ljudi pozvano na glasanje u budućnosti biti "crvena", pod vodstvom Hanelore Kraft.