Britanski mediji
0

Porasla napetost između Indije i Pakistana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Napetost između Indije i Pakistana u subotu je dramatično porasla nakon što je objavljeno da je jedini preživjeli napadač u Mumbaiju Pakistanac, te da je on priznao kako su i ostali napadači njegovi sunarodnjaci, pišu u nedjelju na svojim naslovnicama The Observer i Sunday Times.

Eskalirajući rat riječima između dvije zemlje uzbunio je Sjedinjene Države; odlazeći predsjednik George W. Bush sazvao je vanredni sastanak da bi razmotrio situaciju, a novoizabrani predsjednik Barack Obama, koji je rekao da je pomirenje između dva nuklearna susjeda od ključne važnosti za stabilizaciju Afganistana i pobjedu nad Al-Qaidom, razgovarao je telefonom s indijskim premijerom Manmohanom Singhom kako bi izjavio saučešće i rekao da prati situaciju, prenosi Observer.

Sunday Telegraph razmatra konsekvence koje bi napad sličnog tipa imao u Velikoj Britaniji, ustvrđujući da je ona nepripremljena za takvu situaciju i da bi rezultat bio veliki broj civilnih žrtava.

Jedan od zapovjednika Scotland Yarda kazao je za ovaj list da su napadi u Mumbaiju upozorenje da se sličan masakr može dogoditi i u Britaniji, što bi za britanske snage sigurnosti predstavljalo ogroman izazov, naročito kada se ima u vidu da policija nije konvencionalno naoružana.