Bizarne tvrdnje
17

Popularna serija "Prijatelji" na meti ruskih propagandista: "Začetnici LGBT propagande"

B.H.
Margarita Simonyan u društvu ruskog predsjednika (Foto: EPA-EFE)
Margarita Simonyan u društvu ruskog predsjednika (Foto: EPA-EFE)
Margarita Simonyan, glavna urednica i voditeljica na informativnom kanalu Russia Today, govorila je o mnogim temama, od razloga za rat u Ukrajini do moguće LGBT propagande u popularnom američkom sitcomu Prijatelji.

Davne 1994. godine, kada se američki sitcom Prijatelji počeo prikazivati na televiziji, teme koje su godinama obrađivali u epizodama, bile su nešto novo za to vrijeme. Međutim, sada je u intervjuu urednica ruske televizije okrivila seriju za početak "agresivne ultraliberalnog propagande" i stvaranje jaza između kulture istoka i zapada.

U videu koji je podijelio Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Margarita Simonyan govori o ukrajinskom ratu i okrivljuje popularni sitcom za navodno širenje propagande.

Simonyanova precizira svoje tvrdnje te navodi primjer prve scene Prijatelja u kojoj jedan od likova izgleda tužno jer ga je žena ostavila zbog druge žene:

“Njegova žena je otišla zbog žene, otkrivajući nakon nekoliko godina braka da je lezbijka. I sve je to tako simpatično prikazano. Čini se da je ona u pravu, ali on nije baš u pravu. Ovo je 1994. U tome je također bilo nemoguće primijetiti bjesomučnu propagandu"

Ruski zastupnici su 27. oktobra podržali prijedlog zakona koji zabranjuje širenje “propagande netradicionalnih seksualnih odnosa” maloljetnicima. Anketa iz 2021. godine je pokazala da je 38 posto Rusa "zgroženo ili uplašeno" od homoseksualaca, 32 posto je bilo "bez ikakvih specifičnih emocija". 13 posto ljudi bilo iritirano homoseksualcima a samo tri posto se osjećalo "prijateljski" prema njima.